Как да бъда себе си?

  • Сподели:
Как да бъда себе си?

Когато сме наясно пред самите себе си кои сме, ние лесно бихме могли да бъдем себе си.

Да бъдеш себе си означава да можеш да казваш на глас какво искаш, какво мислиш и как се чувстваш. Без това да включва налагане, закана, заплаха или незачитане на чуждото отстояване на себе си.

Да бъдеш себе си не означава, че някой трябва да мисли и чувства като теб, не означава, че трябва да се съобразява и съгласява с теб.

Как да бъда себе си?

1. Изслушвай внимателно мнението и желанието на човека срещу теб, дори то да не съвпада с твоето. По един категоричен, но спокоен начин заяви какво е твоето мнение и желание, без да се опитваш да го налагаш или да търсиш доводи как да обориш чуждото.

2. Кови желязото, когато е студено. Ако видиш, че човекът срещу теб не приема чуждо мнение, ако е под влияние на гняв или друг негативен афект, изчакай, не бързай да излагаш своето различно мнение. Когато всичко е по-спокойно, тогава можеш да се върнеш към болезнената тема.

3. Дръж на своето мнение, но почитай и уважавай и чуждото. Не се сравнявай, не изхождай от позицията на наранено Его. Говори през сърцето си.

4. Ако другият излага своето различно мнение и ти се чувстваш в този момент наранен, гневен, неразбран, търси причините в себе си. Поеми отговорност за своите чувства.

5. Не забравяй, че имаш право да не влизаш в спор. Би могъл да запазиш мнението за себе си, без да си длъжен да го излагаш. Да бъдеш себе си, означава да се погрижиш за себе си и твоите чувства, да се предпазиш от нараняване. Ако ситуацията не заслужава времето и енергията ти, не е нужно да стоиш в нея, нали? Понякога да замълчиш е един мъдър отговор.

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".

Хипноза и НЛП 12: Моето ново Аз.

Хипноза "Отговор на въпрос"