Как да действаме, за да подобрим живота си?

  • Сподели:
Как да действаме, за да подобрим живота си?

Веднъж една приятелка ми каза "хайде да направим няколко практики заедно, че нещо нещата ми не вървят добре". Би било чудесно, ако можеше винаги, когато нещата ни не вървят, да направим "няколко практики" и всичко да се оправи изведнъж. Като с магическа пръчица. Но така не става.

И практиките, колкото и добри да са те, не са вълшебни. Още по-малко пък действат като магическа пръчица. И все пак, животът трябва да се случва лесно, да ни носи радост. Ако това не е така, значи нещо наистина "не върви добре". Какво да правим тогава?

1. Да отделим време и да анализираме напълно честно себе си и заобикалящия ни свят.

Да запишем какво точно не харесваме в живота си в настоящия момент, къде имаме нужда от промяна. Дали във визията ни, дали в отношенията с партньора ни (ако имаме такъв). Или пък нямаме партньор, а искаме да имаме? Анализираме житейската си ситуация, възможно най-подробно.

Много е важно да не забравяме, че можем да въздействаме и да променяме само и единствено себе си. Надеждата, че можем да променим другите, ще ни доведе до огромно разочарование. Също така не трябва да забравяме, че промените, които решим да направим със себе си и с живота си, трябва да правим заради самите нас, а не заради другите.

2. След като определим кое не харесваме в себе си и в живота си, представяме си как искаме да изглежда то в бъдеще.

Използваме въображението си и рисуваме мислено картината на нашия прекрасен живот. Как изглеждаме, кой е до нас в щастливия ни живот, какво работим, къде живеем. Колкото по-смело мечтаем, толкова по-добре. Щастието обича смелите и упоритите. Опитваме се да не си поставяме граници.

Представяме си, че всичко, което душата ни иска, е възможно. Накрая сравняваме нашия въображаем, прекрасен живот, с реалния. Определяме – вече реално – кое можем и трябва да променим, така че да станем по-щастливи. Не трябва да забравяме, че е добре да си поставяме реални цели, които са конкретни и измерими, за да постигнем резултати.

Разликата между мечтата и целта е в крайния срок. Ако много време сме живели заради другите, ако се окаже, че в реалността сме твърде далеч от нашия въображаем и прекрасен живот, може да се наложи да степенуваме нещата и да разделим пътя си на части. Не всяка цел може да бъде постигната изведнъж. Но да не забравяме, че всяка стъпка в правилната посока, колкото и малка да е тя, накрая ще ни отведе до желаното място. Важното е да определим къде искаме да отидем и да тръгнем натам.

3. И накрая, но не на последно място по важност, идва ред на действието.

Защото, както знаем и най-добрата теория си остава само теория, ако не е подкрепена с активни действия. Сега вече можем да се възползваме от силата на практиките. Когато имаме цел, трябва да направим план как да я постигнем. И нека не забравяме, че действията трябва да бъдат свързани с постоянство. Няма да постигнем резултати, ако не сме упорити и последователни.

Необходима е системна работа, поне 28 дни, за да има видим резултат в желаната от нас посока. Хубавото е, че в наши дни има много възможности за развитие. Ако на някой му липсва смелост или упоритост, ако не е сигурен, че ще може сам да докара нещата до край, за да постигне желаните резултати, може да се включи в група или да посещава семинари, за да намери необходимата подкрепа. Но на всеки трябва да я пределно ясно, че основната работа, за да променим себе си и живота си към по-добро, си остава наша. Само и единствено наша.