Как да манипулираме подсъзнанието

  • Сподели:
Как да манипулираме подсъзнанието

Ако кажете на някой "Изгледаш ми притеснен!" или "Имаш болнав вид", същият този човек може да се вслуша в думите ви, да се притесни, да се изпоти, дори да добие болнаво изражение. Думите имат голямо въздействие върху всеки един от нас. Съзнанието допуска подобни предположения, нещо повече - те стигат до подсъзнанието.

Съзнанието - това е онази част от нас, която мисли, която следва здравия разум, интелекта, логиката, опитът, знанията и по този начин стига до анализ, заключения и изводи.

Подсъзнанието е тази част от нас, която чувства. Това е нашата интуиция, въображение, вдъхновение, нашето шесто чувство. Ако съзнанието най-често забравя много неща, сякаш има краткосрочна памет, то подсъзнанието помни и съхранява всичките ни спомени. Помни всичко. Нещо повече - стои в нас като склад със спомени, но и с готови отговори на всичките ни въпроси - то знае всичко за нас.

Съзнанието на човек действа като пазач, като скрит наблюдател. Подсъзнанието складира всичко, което му подава съзнанието - цялата ни нужна информация. Ненужната информация изхвърля, игнорира, пропуска.

Когато човек е отпуснат, разсеян, изморен, съзнанието му забравя за тази си функция - да бди зорко. Точно в този момент би могло да влезе информация, която иначе строгото съзнание не би допуснало. Неслучайно най-скъпите реклами по телевизията са вечер, след напрегнатия и изморен работен ден, когато рекламодателите се надпреварват да рекламират продуктите и услугите си. Те знаят, че по това време има най-много зрители, но освен това - има много изморени и отпуснати зрители. Тогава подсъзнанието е по-лесно внушаемо и податливо на реклами и "зарибяване".

Как да манипулираме подсъзнанието?

1. По директен начин - бихме могли да заявяваме на половинките си желанията - искаме нова дреха, нови обувки, екзотична ваканция - най-лесният път да им внушим колко много нужда имаме от това и колко много ще сме благодарни, когато го получим. Начинът е с прошепване, но поне по няколко пъти вечер, когато половинката ни е изморена, сякаш говорим директно с подсъзнанието и с него се "пазарим".

2. За самите себе си, когато нямаме отговор на важен за нас въпрос. Вместо да се напъваме и постоянно да въртим въпроса в ума си, докато зациклим, просто да се отдадем на почивка, на релакс, на сън и след това, на следващата сутрин, отговорът сякаш изкача пред нас от само себе си. Подсъзнанието е това, което намира решението за нас.

3. Бихме могли да използваме подсъзнанието за наш бъдещ успех, като го програмираме. За целта всяка сутрин, като се погледнеш в огледалото, визуализирай успеха си - представи си го с всичките сетива, защото освен словесно, подсъзнанието приема и зрителна, слухова и кинетична информация. То приема всичко, което му представим като истина, като нещо, което вече се е случило и вече го притежаваме. Подсъзнанието работи на принципа: "Вживей се в мечтата си и ще я имаш реализирана".

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?"

Заповядай на Група за тревожни разстройства.