Как да променим поведението си?

  • Сподели:
Как да променим поведението си?

Хората могат да се променят. Ако не го правят, то е защото се захващат с много неща да променят едновременно. Най-добрата тактика е да се захванете с едно ново умение и то да е реално постижимо и стъпка по стъпка да го планирате как да стане.

Често се оказва, че човек не познава добре себе си. Седнете и напишете на лист мислите си - С какво искам да се променя? Какво в мен ми пречи? Възможно ли е да променя това нещо в себе си? Колко силно го искам? Какви проблеми ще имам по пътя си?

Когато напишете мислите си върху хартия, прочетете ги като страничен наблюдател, безпристрастно. Вижте проблемите си и преценете дали в действителност са толкова големи, или са плод на въображението ви.

На друга страница напишете вашите силни страни. С какво се гордеете? Какво няма нужда от "поправка". Какви са възможностите ви да се справите сами с нещата, които искате да промените? Запомнете: започнете с ЕДНО нещо.

Например: Справям се трудно с... (избройте с какво).

Справям се лесно с... (избройте с какво).

След това се насочвате към търсене на решение.

Например: Срамежлив(а) съм. Искам да съм по-уверен(а) в себе си.

Ето и няколко съвета, които ще са ви полезни по пътя към промяната:

1. Водете си дневник, в който записвайте всеки ден какво правите, за да се промените

Описвайте как се чувствате. Описвайте и най-дребната проява на самоувереност (колкото и да считате за незначителна). Това ви дава самочувствие, че може да се справите. Дори да има дни, в които се чувствате безнадеждно, прочетете си дневника и вижте колко много сте постигнали.

2. Приемете, че промяната става постепенно и последователно, не толкова бързо, колкото ви се иска

Важно е да продължавате и фокусът ви е да е насочен към това, че се справяте.

3. Напишете списък как точно искате да се промените

Как да се държите, какво да говорите, как да изглеждате в новото си Аз... Понякога си въобразяваме, че искаме нещо, но когато го видим написано, осъзнаваме, че не е нито трудно постижимо, нито невъзможно.

4. Ако не се справяте с нещо, което искате, опитайте се да разберете къде е причината и намерете друг вариант за справяне

Понякога сме склонни да гледаме по-песимистично и критично на нещата. "Никога няма да преодолея срамежливостта си, аз съм безнадежден случай, за нищо не ставам…" Тези мисли са автоматични, минават много бързо през ума ни. Гонете ги. В такъв момент си спомнете, че когато сме потиснати, сме по-склонни да виждаме всичко в най-черни краски.

5. Помнете – важна е целта

Мислете за крайния резултат. Поощрявайте се в напредъка си. Толкова много сте постигнали. Не се отказвайте.

Заповядайте на Обучителна група от септември: "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?"