Как да се предпазим от хроничния стрес

  • Сподели:
Как да се предпазим от хроничния стрес

 

Хроничният стрес е реакцията на организма в следствие на емоционален натиск за продължителен период от време, в който човек усеща, че има малък или никакъв контрол.

В краткосрочна ситуация хормоните на стреса са полезни, но продължителното излагане на стрес създава високо ниво на тези хормони и кара тялото да остане в постоянно състояние на бдителност, въпреки че няма опасност. Продължителният стрес може да наруши имунната, храносмилателната, сърдечно-съдовата, сънната и репродуктивната системи. Хората с хроничен стрес изпитват  различни симптоми, сред които: тревожност, депресия, тъга, гняв, раздразнителност, социална фобия, главоболие, затруднена концентрация, панически атаки или паническо разстройство. Хроничният стрес уврежда паметта, потиска нервните пътища, активни в познанието и вземането на решения и ускорява стареенето. Той е честа причина за поява на сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане и диабет, тъй като може да подтикне тялото да съхранява енергия като мазнина и да поддържа кръвната захар необичайно висока. Хроничният стрес намалява резистентността към инфекции и възпаления и може да доведе до срив на имунната система.

В 90% от случайте  фокусираме нашето внимание само върху лечението на тези заболявания  - опитваме се да се преборим с наднорменото тегло и диабета, пием транквиланти и имуностимуланти, без да се замислим, че част от причините за появата на тези заболявания се дължат на хроничния стрес.

Как да намалим натиска върху емоционалната ни система, за да се предпазим от хроничния стрес?

 

Спете достатъчно. Липсата на сън води до повишени нива на кортизол, по-голяма раздразнителност и зависимост от стимуланти като кафе, шоколад или алкохол, за да „оцелеете“ в стреса. Докато стресът може да попречи на съня, сънят пък може да облекчи стреса. Така че постарайте се да прекарвате една трета от живота си в блаженството на съня.

 

Ставайте по-рано. Въпреки, че не сме любители на ранното ставане, настройването на будилника ви дори само 15 минути по-рано може да намали нивата на стрес, като премахне сутрешното бързане. Събуждането по-рано ви осигурява и няколко ценни минути в леглото, когато можете да се отпуснете, да останете насаме със себе си и да се подготвите за деня, който ви предстои.

 

Спрете с „multitasking-а“. Нищо чудно, че всички сме мега стресирани, когато отговаряме на sms-и, докато гледаме новините по телевизията и в същото време говорим по телефона! Не само че multitasking-ът е напълно неефективен, но той е свързан и с повишеното производство на хормони на стреса (кортизол и адреналин), които могат да хвърлят тялото ви в режим на паника. Така че се отпуснете и правете нещата едно по едно!

 

Отървете се от бъркотията. Организирайте и подредете своето пространство. Изчистете гардероба си. Наличието на килер, пълен с дрехи, които никога не носите, просто създава безпорядък и добавя допълнителен стрес. Бъркотията може сериозно да затормози съзнанието ви, така че почистете жилището си, изхвърлете ненужните вещи от гардеробите и шкафовете и реорганизирайте бюрото си.

 

Не отлагайте днешната работа за утре. Протакането ни пречи да постигаме целите си навреме, а това поражда стрес!

 

Бъдете добри към себе си. Защо се критикувате? Отделете малко време, за да практикувате любов към себе си, независимо дали това означава да започнете деня, като повтаряте положителни твърдения за себе си или не се терзаете, че хапвате любимата си бисквитка. Не забравяйте, че, ако се отървете от навика да се обвинявате за всяка грешка, това наистина ще снижи в голяма степен стреса, който изпитвате.

 

Не се стресирайте за това, което трябва да правите - вместо това се чувствайте чудесно за това, което вече сте направили. Помислете за постиженията си през деня – не е нужно да сте изкачили Еверест или да сте преплували Ламанша, за да сте доволни от себе си. Процесът на размисъл може да ви помогне да повишите самочувствието си и да облекчите безпокойството, тъй като ще осъзнаете колко сте страхотни!

 

Не се страхувайте понякога да си поплачете. Бутилирането на емоциите  може да ви отведе по опасен път и потискането на сълзите всъщност увеличава нивата на стрес, така че не забравяйте да изпуснете парата и ще бъдете изненадани от облекчението, което ще изпитате.

 

Намалете изискванията към себе си. Поставянето на абсурдно високи цели към себе си генерира безпомощност, тъй като води след себе си огромно напрежение за  постигането тези цели. Това ще ви направи уязвими и ще доведе до свръхвисоки нива на стрес.  Никой не е перфектен, затова се опитайте да се  обичате такива, каквито сте, защото сте най-доброто, което можете да бъдете!

 

Не се страхувайте да помолите за помощ. Всеки от нас понякога има нужда от помощ. Опитите да се справим сами с всичко изостря стреса. Независимо дали искате помощ от доверен приятел или член на семейството, помнете, че споделената болка е половин болка!

 

Не бягайте  само в бързата лента и не правете от живота си късометражен филм. Бързането е не само стресиращо, то ни пречи да виждаме  простите неща, които ни носят щастие. Научете се да спирате и да забелязвате малките удоволствия в живота -  като това да се смеете с приятелите си или да се наслаждавате на галещите лъчи на слънцето в ясен пролетен ден. Вникването в нещата, които ни заобикалят, може значително да намали безпокойството, така че се отпуснете и се насладете на момента!

 

Избягвайте негативността. Не позволявайте негативизмът на други хора да изстрелва нивата ви на адреналин в космоса. Не е нужно да укорявате някой за това, че е негативен,  опитайте се да го подкрепите, но не забравяйте да отделите себе си и емоциите си от неговите. Ако негативността на други хора е насочена към вас, само ще загубите време и нерви, ако влезете в капана да спорите с тях и да доказвате, кой е крив и кой прав.

 

Спрете да съдите другите. Имате достатъчно ваши проблеми, за да губите време да обсъждате чуждите.  Ако често сте в ситуация да критикувате другите, самите вие се отравяте с негативна енергия. Няма полза от това да критикувате другите – опитайте се да ги подкрепите, ако можете. Ако ли не,  изхвърлете от ума си и критиката към тях и ще се почувствате много по-добре!

 

Научете се да прощавате. Всеки прави грешки, така се учим. Тормозът над себе си, обмислянето на дребни оскърбления от страна на хората около вас само ще ви навреди, така че започнете да прощавате на себе си и на другите хора и ще откриете, че има много по-малко стрес!

 

Подкрепете някой друг. Изместването на фокуса на вниманието извън себе си може да ви помогне да поемете натиска на стресиращите фактори в собствения си живот, а подкрепата за другите може да ви даде ценна информация за това как да коригирате проблемите си. Въздействието, което оказвате в живота на този човек, ще повиши самочувствието ви и ще ви помогне да контролирате собствения си стрес.

 

Научете се да казвате „НЕ“ понякога. Да бъдеш човек, който винаги е съгласен, не е лесно. Не си го причинявайте. Казвайки „НЕ“, не означава, че сте егоистични или груби. Практикуването на „НЕ“ ще ви помогне да опростите живота си и ще ви даде ценното време, от което се нуждаете, за да се отпуснете със себе си.

 

Харчете по-малко. Всички знаем мита за положителната роля на шопинга в преодоляването на стреса у женската половина от човечеството. Истината е, че част от хората харчат безпощадно в отговор на стрес и ниско самочувствие. Не забравяйте, че наличието на много вещи просто добавя нов стрес, така че следващия път, когато сте на път да се разделите с парите си, направете крачка назад и попитайте „Защо искам това?“ и „Наистина ли ми трябва това?“

 

Изключвайте електронните устройства, когато не ги ползвате! Технологиите са върхово постижение на човечеството, но взаимосвързаността има цена ... лаптопите, телефоните и таблетите леко повишават нивата на стрес, карайки ни да се чувстваме постоянно „свързани“. Те могат също така да нарушат съня ви, което само ще допринесе за повече стрес, така че не забравяйте да ги изключите час или два преди лягане.

 

Починете си от социалните медии. Въпреки че взаимосвързаността и социалните медии са важна част от живота ни, твърде честото им използване може да има неблагоприятни ефекти. То може да намали самочувствието ви, да ви отдалечи от реалността и да внесе драма в живота ви. Всички тези фактори допринасят за стреса, така че си вземете почивка от социалните мрежи!