Как да се предпазим от коледната депресия?

  • Сподели:
Как да се предпазим от коледната депресия?

Празниците с целия си разкош не винаги са толкова приятни и разтоварващи, колкото бихме искали. При някои хора те дори създават усещания и емоции в депресивния спектър (регистър). В това няма нищо изненадващо и особено различно или странно.

На всеки му се е случвало да е тъжен и дори депресиран на Коледа! Ето защо става така.

По редица причини човек се старае да получи повече, да постигне повече, да има повече. Това е валидно и за празниците. Но в празничните дни, примерно на светлата и красива Коледа, човек несъзнателно отново влиза в надпревара за повече - повече и по-хубави подаръци, по-красива елха, по-добра вечеря, по-добре подредена трапеза, по-красива коледна украса на дома. Това старание е съпроводено от два пагубни за психиката фактора:

Сравнението и очакванията

Когато човекът започне да се сравнява, той усвоява едни еталони, едни представи от реклами, коледни филми, коледни картички, някои познати, в офиса с театралното щастие на колегите и други различни шаблони, които са силно завишени и нереалистични.

Започвайки човек да си изгражда представи на базата на "енграмите" (отпечатъци в паметта) той неволно започва да ги възприема като някаква норма и вкарва цялата си енергия в създаването на своята "съвършена Коледа". Което води до едно емоционално изхабяване, водещо до по-ниска психична устойчивост.

Тук се появява и вторият (отключващият) фактор за емоционалния срив - това са очакванията. Цялото няколкодневно, дори няколкоседмично старание за създаването на една съвършена Коледа, като от картичка или от детски филм, по съвсем естествен начин създава едни много завишени очаквания.

Коледната депресия или тъга

Уморената психика, емоционалната изхабеност и разочарованието от непостигането на желания еталон водят до разочарованието – "поредната ужасна Коледа". И резултатът се появява, смесени чувства и мрачни мисли в депресивния спектър (регистър).

Как да спасим тази Коледа?

Еталоните, енграмите!? Сравнявайте себе си само със себе си. "Аз сега" и "Аз преди" една година, или Аз преди 5 години... Потърсете личното си развитие, само то е адекватно и важно за вас.

Ако "Аз сега" има по-добро образование, или по-добра работа, или деца, или по-ценни приятели, или дори само една прочетена книга повече, значи "Аз сега" има развитие от "Аз преди". (Няма значение комшията каква кола кара и той не е доволен и той се сравнява с друг).

Оставете всякакви представи за съвършената Коледа, нека старанието за коледната трапеза да се ограничи до 2-3 часа в кухнята, нужна ви е съвсем малко храна, няма нужда след коледната вечеря да се храните 3 дни с остатъците или да изхвърлите 2 чувала с храна.

Ограничете се до една любима гозба на всеки член от семейството. Оставете размера на подаръците, важно е да има искрен човек до вас, едни топли ръкавици или шапка за 2 лева са предостатъчен коледен подарък. Винаги можете да си мечтаете или купите нещо по-голямо.

Спрете да мислите за снимките във "Фейсбук" или надпреварата със самодоволни разкази с приятели, колеги, познати и разни еталони. Просто кажете на еталоните си: "Аз бях щастлив/а! Това беше съвършената Коледа!" и всички ще замлъкнат.

Съвършената Коледа е твоята Коледа. Изживей мига без излишно натоварване, без очакване и без сравняване. Важното е тук и сега!