Как да сложиш край на обидите?

  • Сподели:
Как да сложиш край на обидите?

За мен изглежда логично и нормално човек да се стреми към хармонични и удовлетворяващи връзки в личния, социалния и професионалния си живот.

Практиката обаче показва, че в съзвучие със своите травми и мазохистично отношение към себе си, доста хора остават в дълготрайни отношения на емоционално насилие.

Физическото изобщо няма да го коментирам. Нагласата на тези жени (има и мъже, разбира се) е, че ще имат щастие и комфорт, когато субектът Х (мъж, баща, шеф или пък майка, колежка, свекърва и т.н.) промени лошото си отношение към тях, спре с обидите и иронията и започне да ги уважава.

Само че това е невъзможно, защото можеш да промениш само собствените си реакции към определено поведение. Тогава и самата връзка започва да се променя.

Основният проблем е, че когато живеят в непрестанни обиди и кавги, хората започват да приемат негативните неща, които чуват за себе си като истина. Свикнали са да се гневят и ядосват на думите, да треперят и да страдат от тях и да губят самоуважението си.

Как да се измъкнеш от въздействието на атаките срещу теб, ако си се разпознала в описанието по-горе?

1. Научи се да наблюдаваш отстрани – това може да стане като си задаваш и отговаряш на въпроса "Как се чувствам, когато той ме напада?" всеки път, когато с въпросния човек имате конфликт. Можеш да си записваш отговорите. Така скоро ще разпознаеш и назовеш цялата палитра от чувства, които изпитваш (гняв, болка, страх) и даже реакциите на тялото ти – свиване на стомаха, учестено дишане, треперене, главоболие…

Колкото по-наясно си какви са усещанията ти в такива моменти, толкова по-малко страшни ще са те за теб следващия път. Когато ситуацията ни е позната и анализирана, тя е по-предсказуема и по-малко плашеща. Това дава сила.

2. Приеми реакциите си – те са част от теб, но не са теб самата. Разбираш ли разликата? Ако се чувстваш виновна, заради поведението си, определяш го като малодушно и се гневиш на себе си заради него, ти допълнително намаляваш силата си.

Кажи си: "Ок, реагирам според ресурса си в момента. Приемам го." Като се освободиш от вината, стъпка по стъпка ще акумулираш енергия да промениш ситуацията или да излезеш от нея.

3. Превърни обидите, които чуваш за себе си в етикети, залепени на теб, а не като оценка за същинските ти качества. Направи си списък с обидите, които са те засягали най-дълбоко. На друг лист напиши положителните качества, които знаеш, че имаш. Към тях добави и хубавите неща, които през живота си си чувала за себе си от други хора.

Ще видиш, че вторият лист до голяма степен е с качества, обратни на обидите. Ако има изключения, помисли и се сети за случка в живота си, която оборва въпросната обида. Например – в пристъп на ярост шефът ти крещи, че си глупачка и това се запечатва в главата ти.

Изброй моментите в твоя живот, в които си показвала, че си умна – може би, когато си се явявала на олимпиади или си получавала шестици в училище, или пък, когато си успявала да дадеш адекватен съвет на приятел. Върни се към всички моменти, които са ресурсни за теб и оборват твърдението, което те е обидило. Запиши ги.

4. Представи си как човекът, който те обижда, се държи така с друга близка за теб жена – майка ти, сестра ти, приятелката или дъщеря ти. Визуализирай картинката и ще се изпълниш с увереност, че поведението на въпросния човек е недопустимо.

Не можеш да допуснеш да се държат така с някой, когото обичаш, нали? Ако това е така, защо го допускаш по отношение на себе си. Заслужила ли си го наистина или го търпиш по навик и защото подценяваш себе си?

5. Напиши как би се погрижила за някой, който страда. Ще го прегърнеш? Ще го закараш на кино? На разходка в парка? Направи списъка с предложения колкото е възможно по-дълъг. Когато си готова, вземи първото нещо в списъка и го направи за себе си.

Всеки ден осъществявай за себе си поне по една точка от списъка и добавяй нови. Лекуването на душата минава през това да й доставяш регулярно радости, дори дребни, за да я научиш, че е ценна и има кой да се погрижи за нея.

Следвайки тези стъпки, ще промениш отношението към себе си и към реакциите си, а това вече е мощна предпоставка към това да напуснеш ситуацията, която не харесваш или да започнеш да я приемаш по различен начин.

Желая ти успех и не забравяй, че ти си ценна такава, каквато си!