Как да сме присъстващи тук и сега

  • Сподели:
Как да сме присъстващи тук и сега

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да присъствате тук и сега, в настоящия момент. Там, където сте физически...

1. Осъзнай мига чрез тялото си

Тялото е винаги присъстващо в настоящето. Чрез петте сетива осъзнаваме живота – какво виждам тук и сега, какво чувам, какво помирисвам, какво мога да вкуся, как точно се чувствам (да докосна, да усетя). Сега мога да проверя дали ми е удобна позата, стойката, имам ли нужда да седна или точно обратното – да се движа. Във всеки един момент на активна дейност мога да прекъсна и да усетя тялото си и по този начин да съм присъстващ в мига.

2. Спонтанно действие, вътрешен импулс да го направиш

Може да си потънал в мисли, трескаво да работиш нещо, отнасяйки се много надалеч, и в същото време от състояние на транс да преминеш в настоящия момент будно много бързо, след като се оставиш на вътрешния ти импулс да действа. Подобни импулси са интуитивни, като да се свържеш със себе си, със собственото си Аз и да го последваш, а не да го потиснеш.

3. Медитацията помага да си тук и сега

Усамотяването, вглъбяването в настоящия миг дава възможност да се усетиш присъстващ. Да чуваш ударите на сърцето си, да усещаш всяка своя клетка, да се фокусираш върху мислите, чувствата и преживяванията си. Да наблюдаваш какви мисли изскачат, какво минава и заминава, какво остава в теб.

4. Дишай осъзнато

"Никой не може да диша в бъдеще или в минало време; процесът винаги е тук и сега", Свагито Либермайстер

Плитко ли дишаш, учестено, дълбоко, леко, напрегнато? Как точно? Усещаш ли своя ритъм? А ритъма на човека до теб можеш ли да го усетиш? Обърни внимание как говориш – с каква скорост, темп, височина, сила, тембър, паузи. Има ли нещо необичайно, което става сега?

Още начини за развиване на осъзнатост ще научиш на Обучителен курс на тема: "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".