Как губим шанса да имаме истински взаимоотношения

  • Сподели:
Как губим шанса да имаме истински взаимоотношения

Живеем в свят, който ни позволява да имаме много самоличности. Ако решим, можем да си направим няколко профила във "Фейсбук" – с различни имена и снимки, да бъдем каквото си поискаме в сайтовете за запознанства, да влезем като представител на другия пол в някой чат…

Можем да имаме паралелни реалности и най-значима в живота ни да е тази, на която отдадем приоритет. Факт е, че доста хора се изкушават от тази възможност и се представят за нещо, което не са.

Причината? Смятат, че така ще ги харесват повече, ще успеят да съблазнят, привлекат. Крайният резултат обаче е, че когато си неискрен и имаш за цел да измамиш, рано или късно попадаш в ситуация теб да те мамят и то когато ти е най-важно да са честни с теб.

Много често ме питат какво е отношението ми към сайтовете за запознанства. Вероятно се предполага, че като сексолог и човек, който прави семинари, свързани с взаимоотношенията и умението да флиртуваш и съблазняваш, съм против тях.

Нищо подобно! В технологичния бум, в който живеем, е повече от нормално да се свързваме с другите чрез интернет.

Това, което мога да кажа със сигурност обаче е, че хората, които умеят да създават и градят добри отношения в реалността, могат да го правят и в интернет. Тези, които твърдят, че "няма свестни свободни мъже/жени", не ги намират и в мрежата.

Въпросът е имаме ли фокус към това, което уж търсим или само си въобразяваме, че го искаме. Понякога привидната липса на мъже/жени, на възможности, прикрива страха ни да влезем във връзка, да променим начина си на живот и т.н.

Ако искаш да имаш партньор, а все не ти се получава се замисли:

Какви са мисловните програми по отношение на връзките, които имаш в главата си?

Как да ги откриеш? Анализирай какви са били ранните ти детски възприятия за любовта. Каква е била връзката на родителите ти? Имаше ли в нея изневери, кавги, грубости?

Ако майка ти е страдала, защото баща ти й е изневерявал, нормално е да си направила в главата си заключението, че връзката всъщност е болка, загуба, наказание. Нищо чудно тогава в теб да се активира програма "спасение", когато се окажеш в потенциалната възможност да се ангажираш сериозно с някого.

Възможен е разбира се и обратният сценарий – идеализация на връзката на родителите и на тяхната любов като недостижима. Тогава нищо, което ти се случва на теб, не може да се сравни с нивото на техните взаимоотношения.

Как да промениш това? Осъзнай, че твоята версия за връзката на родителите ти е само гледната точка на едно дете, от което вероятно неприятните неща са били съзнателно скривани. Всяка идеализация носи в себе си отхвърляне или изтласкване на елементи от реалността, които биха попречили на нейното съвършенство.

Искрена ли си? Себе си ли показваш на хората или това, което смяташ, че биха искали да видят?

Независимо дали го осъзнаваме или не, всеки от нас има вътрешен детектор, който го насочва дали е безопасно да има доверие към някой или не. Колкото повече се опитвате да играете роля, толкова повече активирате в отсрещната страна усещането, че има нещо гнило. Тогава в главата закънтява предупреждението: "стой надалеч".

Вече споменах, че неискреността привлича същото от другите и ако играете игрички, е много вероятно другите също да го правят с вас.

На разположение ли си?

Понякога само си фантазираме, че търсим любовта, а всъщност сме се погрижили добре за нея да няма никакво пространство в живота ни. Познавам хора, които са запълнили дупките с работохолизъм, мрънкане, безкрайно висене в интернет и още толкова много неща. Списъкът наистина може да е безкраен.

Понякога се удивявам на способността на хората да възпрепятстват хубавите неща в живота си, като ги считат за невъзможни или пък им обръщат гръб, за да намалят шанса да бъдат наранени.

Помни, че всички имаме възможности, просто едни се възползват от тях, а други не.

Ако си готова веднага да оспориш това твърдение, имам предизвикателство за теб: в рамките на един месец казвай "да" на всички отправени към теб покани, предложения и въпроси, започващи с "искаш ли/ще дойдеш ли" и т.н. Гарантирам ти промяна. От теб се иска само да се осмелиш да опиташ.

Желая ти щастие!