Как изглежда светът зависи от собствената ни представа за него

  • Сподели:
Как изглежда светът зависи от собствената ни представа за него

Ограничаваме собствения си живот с вярванията си. Мислим, че те следват реалността, а истината е, че я създават. Ето защо, светът ни ще бъде толкова голям, колкото голям вярваме, че е!

Питали ли сте се защо някои хора са заобиколени от безкрайни възможности? Те правят много, получават в изобилие, живеят разнообразно. Причината не е в късмета или в някаква даденост, която вие нямате, а в начина, по който те виждат живота.

Всеки един от нас служи на някакви вярвания - вярванията на обществото, на семейството си, на страната. Тези вярвания определят кое е правилно и кое не, към какво трябва да се стремим, дори какво трябва да желаем. По този начин ние поставяме граници на мисленето, чувствата, идеите си - на всичко. Не губим просто креативността си, ние губим способността да видим света около нас, а и самите себе си, такива каквито сме.

Повеляват ни всякакви безумия - че не можем да обичаме определени хора и че трябва да сме врагове на други. Всичко това е противоестествено и деформира зрението ни - физическо и духовно. Сякаш сме вързани за мнението на другите, за принадлежността към общността, за нуждата да се докажем и така губим от свободата да живеем според собствените си вярвания и разбирания.

Тази свобода не е просто метафора, а целият ни живот, събран в нещо много просто. Истината не е нужно да бъде това, което всички твърдят, тя е това, в което дори един вярва!

Ако виждате пред себе си поле от безкрайни възможности, ако възприемате, че живеете не сред няколко стени, а в огромна Вселена, готова да работи във ваша полза, ако се смятате за човек, който заслужава всичко, за което мечтае, то тогава това и ще получите.

В речника ни не трябва да стои само "ако успея", а по-скоро "когато успея", въображението ни не трябва да се ограничава от материалното ни състояние, а интуицията ни - от чувството за страх. Имаме правото да бъдем щастливи и да живеем не просто поносим, а истински приятен и удовлетворяващ живот. Толкова затворени сме в представите си и дори не вярваме, че би могло да съществува нещо извън тях. Къде очакваме да стигнем, тогава?

Светът е много по-необятен, красив и богат, отколкото си мислим, но ако не вярваме в това, никога няма да получим доказателства за противното. Не позволявайте някой да ви налага убеждения, които не пасват на вътрешното ви усещане за истината. Доверете се на себе си - вие най-добре знаете отговорите, които търсите.