Как (най-накрая) да постигнем целите си през 2016

  • Сподели:
Как (най-накрая) да постигнем целите си през 2016

Отново е онова време от годината. Времето, в което компании, семейства и отделни личности се мобилизират, правейки равносметка за изминалата година и съставяйки светли планове за новата.

Дали подтикнати от вътрешния си глас, който ни напомня шепнешком или от заобикалящата ни среда, която ни крещи, че е време за промяна от телевизора, вестника или сайта за новини, всеки от нас си дава обещание за по-добро начало. Разбира се, всеки има индивидуален подход при изготвянето на годишния си план – някои го пишат на стария си тефтер, други го споделят с приятели, по-артистичните натури го рисуват, а други просто нямат план, защото Вселената има план за тях. Независимо от това какъв метод избираме за илюстриране на целите си, важното е те да бъдат осъществими и да не останат просто поредното добро намерение.

За съжаление, според проучване на английския психолог Ричард Уайзман около 88% от новогодишните обещания завършват с провал. Ако все още не сте планирали по-доброто си "АЗ" за 2016 г. и дори да сте, ето какво бихте могли да направите, за да увеличите шанса си тези цели да станат част от успешните 12%:

1. Представете си голямата картина

Представете си генерално това, което искате да постигнете през новата година. Когато сте наясно каква е основната ви цел, тогава ще ви бъде много по-лесно да определите малките стъпки или т.нар. под-цели, които да ви доведат там, където желаете да сте. Ако не сте доволни от сегашната си работа, помислете какво трябва да се промени: дали работното ви място, вашата позиция или нещо друго. Ако става дума за промяна в позицията, но нямате достатъчно квалификации и умения, то тогава основната ви цел би била желаната от вас кариера, а една от стъпките, водещи към крайната ви цел – успешно преминаване на професионален курс.

2. Придържайте се към опростен план

Няма нужда от усложняване на нещата. Много от нас имат цели, които изискват коренна промяна в начина ни на мислене и в подхода ни към рутинните задачи. Много по-лесно и просто ще е ако фокусирате вниманието си върху всяка отделна стъпка, водеща към постигането на основната ви цел. Така, стъпка по стъпка, колкото и малки да са крачките ви, въоръжени с оптимизъм и доза търпение ще можете да поддържате съзнанието си фокусирано. Така избягвате и риска от несъзнателното внушение, че планът ви е непостижим и "обречен на провал".

3. Бъдете умни

Концепцията SMART (в превод от англ. означава умен) се използва от 50-те години в проектния мениджмънт и управлението на бизнеса като цяло. Абревиатурата SMART гласи, че целите ни трябва да бъдат конкретни, измерими, постижими, релевантни и в определена времева рамка. Ако сме решили да отслабнем, поставянето на цел като "Искам да отслабна!" няма да ни доведе до никъде поради своята неяснота и смътност. Опитайте се вместо това да бъдете максимално конкретни и отговорете на въпросите: Кога? С колко? Как?

4. Запишете целите си

Д-р Гейл Матюз, професор по психология в Доминиканския Университет в Калифорния, провела проучване с 267 участници, чиито резултат е повече от показателен: целите имат 42% по-голяма вероятност да бъдат постигнати, ако ги записваме преди това. Ако това проучване не е достатъчно, за да ви убеди да грабнете химикалката, имайте предвид, че според изследвания, правени от 1933 г. насам, колкото повече говорим за бъдещите си планове, толкова по-малко вероятно е да ги осъществим. През 1933 г. психологът Малер открива, че ако някой анонсира решението на проблем, което публично се приема, то същият този човек успява да измами мозъка си, който "решава", че казаното е "социална действителност", дори ако намерението не е постигнато. Колкото и неестествено да ви звучи, опитайте се да не споделяте всичко с приятели и познати, а вместо това просто запишете целите си.

5. Фокусирайте се върху позитивното

Развихрете въображението си и си представете крайния резултат. Опитайте се да го визуализирате до най-малката подробност. Ако нямате толкова богато въображение, тогава намерете различни постери и снимки, които асоциирате с крайния положителен ефект от усилията си и се постарайте те да бъдат някъде около вас, за да може всеки ден да ви напомнят за крайната ви цел. Социалната платформа за колекциониране и споделяне на неща, които обичаме - Pinterest, предлага чудесна възможност за това чрез опцията за тайни табла. Всеки един потребител на платформата може да създаде свое тайно табло и да събира снимки и материали, които да са видими само от него. Ако например имате за цел да обиколите конкретни места в света в близките няколко месеца, можете да колекционирате снимки на тези места във вашето тайно табло.

6. Времето е без значение

Лично аз смятам, че няма значение дали току що е настъпила новата година или не. Ако искаме да се развиваме като личности и/или в професионален план, то поставянето на цели не бива да се ограничава единствено и само до това, че е декември или януари месец.
Да, за много хора това е особено мотивиращ фактор, тъй като определя ново начало и то по-добро, по-позитивно. Но не е ли по същата логика всеки един ден от живота ни възможност за нов старт на една по-добра наша версия?

Как (най-накрая) да постигнем целите си през 2016
88% от новогодишните обещания завършват с провал. Снимка: sxc.hu