Как ни променя бракът?

  • Сподели:
Как ни променя бракът?

Променя ли бракът вашата личност и как? Това ще разберете в следващите редове.

Според ново изследване на университета в Джорджия, въпреки че до достигането на възрастта за брак вече имате изграден характер, сключването му все пак променя вашата личност по няколко основни начина.

За провеждането на изследването 169 хетеросексуални двойки индивидуално отговарят на въпросници за тяхното удовлетворение от брака и собствена личност през първата година и половина от брака: на 6, 12 и 18-тия месец. По този начин психолозите откриват и проследяват тенденциите в промяната на техните личности.

1. Екстровертност

И двамата партньори стават по-затворени след брака. Вероятно това е в резултат на приемането на рутината на  брака и ограничаването на социалните контакти в сравнение с тези, когато и двамата съпрузи са били неженени.

2. Добросъвестност

Мъжете значително повишават своето ниво на добросъвестност, докато това на жените остава същото. Това е така, защото жените по природа са с по-високи нива на съвестност от мъжете. Увеличението на този фактор при мъжете от друга страна вероятно се дължи на факта, че те научават значението на отговорността в брака.

3. Съгласие

По принцип жените са тези, които отстъпват и се съгласяват повече. В брака обаче те се научават да отстояват своите позиции повече и следователно тяхната степен на съгласие се понижава.

4. Емоционална стабилност

В брака и двата пола показват по-голяма емоционална стабилност като при жените тя е по-ясно изразена. Това се дължи на факта, че по природа жените са по емоционално нестабилни от мъжете, но явно брачният живот оказва позитивен ефект върху тяхното емоционално състояние.