Как се променяме?

  • Сподели:
Как се променяме?

За да разберем как се променяме е нужно да се самонаблюдаваме и самоанализираме. Как става това? Достатъчно ли е да наблюдаваме мислите си? Или по-скоро да наблюдаваме действията си? А реакциите си?

Важно е да наблюдаваме поведението си!

За целта е добре да се гледаме така, все едно сме външен, страничен наблюдател. Все едно изследваме не самите себе си, а някой друг човек.

Но всеки знае кога точно е гладен, кога точно е жаден, кога изпитва любов, възхищение и други чувства. Наблюдавайки се отстрани, не бихме могли да го разберем чувствата си, нуждите си, ако не сме вътре, в самите себе си.

Процесът на опознаване на себе си започва в изследването на конкретни чувства - какво точно аз изпитвам тук и сега. Как се чувствам в момента?

И това изследване включва задължително и тялото. Защото, ако сме потиснали дадена емоция или не се свързваме с никакво чувство, то тялото е това, което сигнализира как сме, в свързването с него. А това свързване е винаги тук и сега.

Не сме в състояние да контролираме всяка минута какво точно става с нас, още повече, че ни се налага да общуваме и да влизаме в контакт и с другите.

Това, че се самонаблюдаваме, не означава, че сме достатъчно гъвкави да се променяме. Но доста често е достатъчно самото приемане на себе си.

След това приемане идва истинската промяна!

Поръчайте КНИГА "Как да управляваме емоциите си", Светла Трифонова