Как се разболяваме?

  • Сподели:
Как се разболяваме?

Най-честата причина за разболяване е страхът дали не сме болни от нещо страшно и неизлечимо. Основания за това се появяват на всяка крачка, ако ги търсим.

Например: някой колега, приятел, роднина е болен и започваме да се взираме да не би и ние да сме болни от същото, да не би вече съответния болен човек да ни е заразил. Толкова настойчиво се вглеждаме, че с първата кашлица и топлина на челото, вече сме сигурни, че и ние сме болни.

Е, мислите ни са толкова категорични, че няма как да не ги изпълним - още на следващия ден или същата вечер вдигаме температура или ни заболява гърлото. Това е опитът, който имаме във връзка със заболяване на наши роднини или колеги, с които сме в непосредствен контакт.

Не ги откривате?

Може би не сте търсили както трябва. А може би това е вашият личен опит от предишни ваши заболявания и страхът, който живее във вас да не се повтори старото негативно преживяване.

А може би това е статистиката по телевизията, радиото, интернет за поредната епидемия от нов (стар) грип и че не сте по-различен от останалите хора, които прихващат този грип.

Страхът от заболяване е нормално явление за огромен брой хора. Той предпазва човек от разболяване, като ни кара да предприемем предварителни, профилактични мерки за нашето здраве. Т.е. страхът ни служи и има позитивна роля да помислим как да се грижим по-добре за нашето тяло и за нашата психика. Като станем сутрин и направим 10-минутна гимнастика или внимаваме с какво се храним и т.н.

Но по-често страхът не води до по-здравословен начин на живот, а точно обратното. Всичко се свежда до безкрайни колебания и терзания дали не се разболявам, при появата на каквото и да било в тялото неразположение. И ако зациклим в тези мисли, подсъзнанието ще ни "успокои" като ни даде някоя болест, защото ще възприеме тези наши мисли като продължителна стресова ситуация.

То е безкрайно услужливо и ни дава това, от което сме нервни. Дава ни желаното заболяване с най-добри намерения, за да се успокоим и да спрем да се терзаем.

Сами си създаваме болести с помощта на собствените си страхове!

Как да прекъснем този механизъм?

1. Да престанем да се страхуваме! Ако се появи страхът, благодарете му! Той се явява на "вярна служба" за вас, той е ваш приятел. Визуализирайте как му благодарите за грижата и го отпратете да си ходи.

2. Ако вече сте болни, благодарете на страха (да не станат усложнения) за грижата и го пуснете да си ходи.

3. Правете тези стъпки енергично, с увереност, с признателност и любов.

И всеки ден подхранвайте този образ на увереност и убеденост в благодарността и любовта си. Така ще успокоите подсъзнанието и ще "пуснете" страха, а оттам и заболяването…

Поръчайте КНИГА "Как да управляваме емоциите си", Светла Трифонова

Още по темата на Курс НЛП