Какво да правим, ако губим мотивация?

  • Сподели:
Какво да правим, ако губим мотивация?

Случвало ли ти се е да започнеш нещо с огромна мотивация и да си кажеш: "Решила съм! Ще отслабна!". В начало си много мотивирана и цяла седмица осъзнато и с мъка гризеш само морковки.

Но идва един момент, в който в теб се пробужда един тънък глас, който ти казва: "Стига де! Нали все пак трябва да си доставяме удоволствия? Пък и мъжете не обичат чак толкова слаби жени. Освен това имаш само един живот. Защо трябва да се мъчиш?".

В този момент ти се съгласяваш и с лекота се отказваш от диетатa. С радост се връщаш към яденето на вкусното тирамису и накрая отсичаш: "Диетата просто не е за мен".

Защо това се случва така? Осъзнах едно нещо. Волята е един от най-мощните инструменти на човека и тя наистина може много да промени навиците ти и в резултат на това да ти донесе успех в живота.

Но ако волята не произлиза от любов, тя може да се окаже опасна и да ни разруши. Ако ние насилваме себе си – ние се превръщаме в собствените си насилници. Ако ние нарушаваме обещанията направени към себе си – ние се превръщаме в жертви.

Дълготрайната промяна има няколко съставки:

- Воля

- Любов

- Бърза адаптация към промени

- Енергия и ентузиазъм

- Да откриеш какво те мотивира

Нека ги разгледаме последователно.

1. Воля – волята е нещо, което можем да изградим и да развием. Ако всеки ден правиш едни и същи действия, ако можеш да казваш “не”, ако правиш нещата до край, ако умееш да организираш приоритетите си – всичко това е воля.

2. Любов – каквото и да правиш прави го с огромна любов и уважение към себе си! Обяснявай на себе си като на едно неразумно дете защо предприемаш точно тези действия, какви ползи ще получиш от това и как ще се наградиш после.

3. Адаптация – понякога, когато си намислим нещо и започнем да действаме за осъществяването му често виждаме, че то вече не актуално, и че в настоящия момент искаме нещо съвсем различно. Тогава трябва да сменим посоката и да обърнем внимание на това, което искаме в момента.

4. Ентузиазъм и енергия – това са магическите съставки! Ако нямаш енергия и ентузиазъм нищо не може да се случи. Усети дали това, което правиш наистина те зарежда, дали се радваш искрено на нещата, дали не можеш да спиш от нетърпение, дали усещаш, че независимо от многото работа не се изморяваш.

5. Намери какво те мотивира – задай си следните въпроси: За какво го правя? Как ще се наградя за това? Когато имаш ясна цел и желаеш да осъществиш мечтата си насочи цялата си жизнена енергия към нейната реализация. Ако не можеш да дадеш отговор на въпроса “За какво го правя?” то ти не намираш смисъл в собствените си действия и трудно ще станеш от дивана, за да започнеш да се движеш.

И един бонус: По-лесно можем да запалим огъня в себе си, ако общуваме с хора-запалки. Това са хора, които вече имат огън и енергия, хора които са успешни и енергични, хора които успешно реализират своите мечти.

Точно с такива хора ние ще се срещнем на курс "Сбъдни своята мечта с Наталия Кобилкина и Лариса Ренар". Запиши се сега и ще завихрим енергията заедно.