Какво да правим с негативните си приятели?

  • Сподели:
Какво да правим с негативните си приятели?

Ако си заобиколен от приятели песимисти, може внезапно, без да се усетиш, самият ти да се превърнеш в такъв. Интересен факт е, че негативните хора не знаят, че са такива. Те вярват, че са реалисти. Ако им кажеш - Денят е чудесен! Животът е прекрасен!, те ще те помислят за сбъркан.

Какво да правиш с негативните си приятели?

1. Дай на негативния обратна връзка

Кажи му мило, че е такъв. Подкрепи думите си с доказателства. Дай му да разбере, че не ти се слушат неговите безкрайни оплаквания. Ако не става любезно, следващият път го направи грубо - не искаш да слушаш безполезен негативизъм. Ако продължава и не си е взел поука, винаги е по-добре да имаш само собствената си компания, да разговаряш само със себе си, отколкото с някой, който е пуснал корените на потиснатостта и отчаянието.

2. Дай му предложение да си почине за кратко от негативизма

Когато се срещаш с такъв приятел и знаеш предварително сценария - как той ще се оплаква, критикува, вайка..., предложи му да си почине от това за кратко. "Виж сега, проблемите ти няма да се разрешат в този 1 час, в който ще сме заедно, дай поне да се позабавляваме". Така още в самото начало на срещата ти задаваш рамката, правилата и не отстъпваш. Не позволяваш отрицателната енергия да се разгърне и да те залее. Негативният човек сее отрицателни емоции, а ти не си кошче за отпадъци.

3. Дай му от твоето настроение и от твоя позитивизъм

Да говориш за приятни емоции и добро настроение не е като да ги излъчваш. Покажи на тъжния си приятел твоя ентусиазъм за живот. Разкажи му въодушевено за твой успех, за твое приятно преживяване. Смей се, разкажи виц, история. Негативните хора дотягат, ако им дадеш думата. Не им позволявай да прогонят доброто ти настроение.

4. Ако нищо не помага, остани сам

Всичко, което можеш да имаш в живота, е положително светоусещане. Смей се много. Смехът е най-доброто лечение на стреса и тревогата. Изкуство е да намираш за какво. Работи здраво и прави всичко с ентусиазъм. Няма нищо страшно да спреш да се виждаш с някой твой стар негативен приятел. Не чувствай вина, че понякога пътищата ви се разминават. Обичай себе си!

Ето няколко добри практики да се чувстваш добре и в кондиция:

Антистрес терапия

Хипноза

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".