Какво е BURNOUT

  • Сподели:
Какво е BURNOUT

Хората, които ежедневно се борят с високи и продължителни нива на стрес на работното си място, са изложени на висок риск от BURNOUT - „изгаряне“. То е свързано с чувство за изтощение и неспособност да се справяме с предизвикателствата на живота. BURNOUT може да бъде придружен от различни психически и физически симптоми и ако не бъде лекуван, може сериозно да затрудни живота ни.

 

Какво означава BURNOUT?

Терминът BURNOUT е сравнително нов, въведен за първи път през 1974 г. от Херберт Фройденбергер в неговата книга „BURNOUT: Високата цена на високите постижения“. Първоначално той определи BURNOUT като „изчезване на мотивацията или стимула, особено когато отдадеността на дадена кауза не успява да доведе до желаните резултати“.

BURNOUT е реакция на продължителен или хроничен стрес на работното място и се характеризира с три основни измерения: изтощение, цинизъм (по-малко идентифициране с работата) и чувство за намалена професионална способност. По-просто казано, ако се чувствате изтощени, започнете да мразите работата си и започнете да се чувствате по-малко способни да я работите, вие показвате признаци на BURNOUT.

Стресът, който допринася за BURNOUT, може да дойде главно от работата ви, но и  цялостният ви начин на живот може да добави към този стрес. Личностни черти и мисловни модели като перфекционизъм и песимизъм също могат да допринесат за BURNOUT. Повечето хора прекарват по-голямата част от будните си часове в работа. Ако мразите работата си, страхувате се да отидете на работа и не получавате никакво удовлетворение от това, което правите, това може сериозно да увреди живота ви.

 

Знаци и симптоми BURNOUT

Въпреки че BURNOUT е трудно диагностицируемо психологично разстройство, това не означава, че не трябва да се приема насериозно.

Ето някои от най-често срещаните признаци на BURNOUT:

  • Отчуждаване от свързани с работата дейности. Хората, които изпитват BURNOUT, смятат работата си за все по-стресираща и разочароваща. Те могат да станат цинични относно условията на труд и колегите, с които работят. Също така могат емоционално да се дистанцират и да започнат да се чувстват вцепенени от работата си.

 

  • Физически симптоми. Хроничният стрес може да доведе до физически симптоми, като главоболие, стомашни болки или чревни проблеми.

 

  • Емоционално изтощение. BURNOUT кара хората да се чувстват изтощени, неспособни да се справят и уморени. Често им липсва енергия, за да свършат работата си.

 

  •  Намалена производителност. BURNOUT засяга главно ежедневните задачи на работното място или у дома, ако основната работа на някого включва грижа и за членовете на семейството. Хората с BURNOUT изпитват негативно отношение към задачите, имат трудности с концентрацията и често им липсва креативност.

 

  • При BURNOUT се регистрират някои симптоми, подобни на тези на депресията. Хората с депресия изпитват негативни чувства и мисли за всички аспекти на живота, не само за работа. Симптомите на депресия могат да включват загуба на интерес към нещата, чувство за безнадеждност, както и мисли за самоубийство.

 

Рискови фактори

 

Работата с под висок стрес не винаги води до BURNOUT.  Ако стресът се управлява добре, може да няма неблагоприятни последици, но някои хора (включително и тези в определени професии) са изложени на по-висок риск от други. ДОКЛАД ЗА BURNOUT, изготвен в Съединените щати през  2019 г., установява, че 44% от лекарите изпитват симптоми на BURNOUT. Тежките натоварвания на лекарите поставят част от тях в по-висок риск от „“изгаряне“. Разбира се, че не само лекарите „изгарят“, служителите във всяка индустрия и на всяко ниво са изложени на потенциален риск от BURNOUT.

 

Според доклад на Gallup от 2018 г. шест са основните причини за BURNOUT:

 

  • Неразумен натиск по отношение на времето. Служителите, които казват, че имат достатъчно време да си свършат работата, са 70% по-малко склонни да получат BURNOUT. Хората, които работят под силна преса заради времето, като лекари и пожарникари, са изложени на по-висок риск от BURNOUT.

 

  • Липса на комуникация и подкрепа от мениджър. Подкрепата на мениджърите предлага психологически буфер срещу стреса. Служителите, които се чувстват силно подкрепени от своя мениджър, са със 70% по-малко склонни да изпитват BURNOUT.

 

  • Липса на яснота на ролята. Само 60% от служителите знаят какво се очаква от тях. Когато очакванията са като бягаща мишена, хората се изтощават, опитвайки се да разберат какво трябва да правят.

 

  • Неуправляемо натоварване. Когато натоварването е неконтролирано и неуправляемо, дори и най-оптимистичните служители ще се чувстват безнадеждно. Чувството за съкрушение може бързо да доведе до BURNOUT.

 

  • Несправедливо отношение. Служителите, които смятат, че са третирани несправедливо по време на работа, са 3 пъти по-склонни да развият BURNOUT. Несправедливото отношение може да включва неща като фаворизиране или несправедливо заплащане.

 

  • Психологически тормоз от страна на колега или мениджър.

 

Профилактика и лечение

 

Въпреки че терминът BURNOUT описва продължително състояние, то е обратимо.

 

Човек, който се чувства „изгорял“, може да се наложи да направи някои промени в работната си среда.  Обръщането към колегите от отдела за човешки ресурси или разговор с мениджър относно проблемите на работното място може да бъде полезно, ако компанията желае да инвестира в създаването на по-здравословна работна среда. В други случаи може да е необходима промяна в позицията или нова работа, за да се сложи край на „изгарянето“.

Допълнително, всеки от нас може да положи лични усилия, които ще му помогнат да минимизира и облекчи стреса. Има много съвети как да релаксираме и да се борим със стреса. Ако приложите дори малка част от тях, със сигурност можете да намалите негативните последици върху здравето си от работата под висок стрес. Ваканцията е чудесно временно облекчение, но една седмица далеч от офиса няма да е достатъчна, за да ви помогне да победите BURNOUT. Редовно планираните почивки от работа, заедно с ежедневни упражнения за релаксиране, могат да бъдат от ключово значение в борбата с BURNOUT.

Ако усещате симптоми на BURNOUT и изпитвате затруднения при намирането на изход или подозирате, че може да имате и депресия, потърсете професионално лечение.