Какво има между нас: стени или мостове?

  • Сподели:
Какво има между нас: стени или мостове?

Докато някои хора стават част от живота и ежедневието ни, други ние подминаваме без да се замислим. Но означава ли това, че тези, с които сме избрали или просто се е оказало да имаме отношения могат напълно да ни разберат, да ни чуят, да ни опознаят?

Огледайте се наоколо и забележете – стени ли има между вас и познатите ви или мостове? Докато с някого можеш да постигнеш размяна на информация, знания и чувства, с другиго стигаш донякъде и след това сякаш е невъзможно нито да дадеш, нито да вземеш.

Често се опитваме да помогнем на близък човек. Започваме да го съветваме, да създаваме за него благоприятни обстоятелства, обсипваме го с информация, но накрая оставаме разочаровани. Грешката в случая си е в нас и не трябва да търсим виновни другаде, защото, когато помежду ни има стена, каквото и да направим не можем да осигурим това, от което си мислим, че другият се нуждае.

Все едно да се опитваш да дадеш кръв на някого с различна кръвна група – няма никакъв смисъл. Може би просто не ти си този, който трябва да му помогне. Същото важи и в обратната посока – защо трябва да се чувстваш нечут и неразбран, просто виж, че отсрещният не е подходящият за теб учител и не приемай нищо лично!

От друга страна, срещаме хора, с които сякаш вибрираме на една честота. Дори не е нужно да имаме сходен живот или интереси, защото между нас има един мост, благодарение на който можем да станем едно с другия и заедно да разширим кръгозора си, колкото и на пръв поглед да сме различни. С такива хора забравяме за ежедневието, поемаме глътка въздух от всичко до болка познато и започваме да откриваме и задълбочаваме, да разбираме и обичаме.

Както едните, така и другите ще продължат да бъдат част от живота ни и ще останат в сърцето ни, но трябва да си даваме сметка кой ни дърпа нагоре и ни дава криле, и кой ни потиска, карайки ни да крием себе си.

Всеки носи и мост, и стена, затова нека просто бъдем по-отворени към другите - към новите запознанства и различните хора, защото все пак, за да намерим, първо трябва да потърсим!