Какво не допускат в живота си самоуверените хора

  • Сподели:
Какво не допускат в живота си самоуверените хора

Уверените хора вярват в собствените си способности и нямат нужда да се уповават на вярата на околните. Вижте какво още не правят самоуверените личности и преценете дали вие сте такива, според критериите на Lifehack.

1. Не се оправдават. Уверените в способностите си хора винаги поемат отговорност за действията си и последствията от тях. Ето защо те никога не се оправдават и не търсят извинения да направят или да не направят нещо.

2. Не се страхуват да поемат рискове. Те не позволяват на страха да ги ръководи. Уверените хора знаят, че най-плашещи са решенията свързани с най-важните аспекти на живота.

3. Не живеят в измислен балон на комфорта. Самоуверените хора знаят, че прекалено дългото оставане в зоната на комфорт води до убиване на мечтите. Те винаги се стремят да са поне една стъпка извън тази зона, защото вярват, че това е единственият начин да постигнат желаните резултати и целите си.

4. Не отлагат. Хората, които се оповават изцяло на собствените си възможности, знаят, че един изпълнен план днес е по-добър, отколкото грандиозен план, отложен за неопределен бъдещ момент. Те не чакат правилния момент или най-добрите обстоятелства, а действат тук и сега, защото това са времето и мястото, където се случва животът.

5. Не се поддават на негативното мнението на останалите. Силно уверените хора не се поддават на отрицателната обратна връзка. Имат достатъчно приятели, които ги разбират и подкрепят такива, каквито са. Затова не се интересуват от мнението на околните, а следват инстинктите и принципите си.

6. Не съдят другите. Те не одобряват излишните драми и нетолерантността. Никога не съдят хората и не злословят зад гърба им.

7. Липсата на ресурси не ги спира. Самоуверените хора не се спират пред нищо за осъществяване на целите си. Дори липсата на достатъчно ресурси не може да бъде причина за това. Винаги намират решение и често нагаждат всичко, което имат под ръка, към конкретните си нужди.

8. Не се сравняват с постиженията на другите. За тях съществува само един вид конкуренция – тази със себе си, каквито са били предходния ден. Всеки човек има уникална история и сравняването с другите е безсмислено.

9. Не изпитват нужда да оправдават очакванията на околните. Уверените хора не се стремят да угаждат на околните. Те се фокусират върху качеството на взаимоотношенията си с тях, а не върху количеството им.

10. Не се нуждаят от постоянна утеха. Хората, които вярват във собствените си сили, не искат някой да ги държи за ръка през цялото време. Те знаят, че животът невинаги е справедлив, но се опитват да контролират нещата, които могат, защото това е единственият начин да извлекат най-положителното от ситуацията.

11. Не избягват житейските истини. Те се опълчват на проблемите с високо вдигната глава. Вместо да се преструват, че неудобните моменти не съществуват, уверените хора се изправят пред тях и ги решават веднъж завинаги.

12. Временните успехи не ги отказват от следване на мечтите им. Паднали веднъж, те се изправят отново, защото знаят, че това е нормалният ход на живота и всеки провал ги приближава една крачка по-близо до желания резултат.

13. Не се нуждаят от нечие разрешение да действат. Уверените хора не се колебаят. Всеки ден те си повтарят „Ако аз не го направя, кой тогава?“.

14. Не се доверяват сляпо на всичко, което чуят или прочетат. Самоуверените хора подлагат на съмнение почти всичко, което чуят или прочетат някъде. Те го премислят и пречупват през перспективата на собствените си знания. За тях най-работещата стратегия е да поддържат така наречения здравословен скептицизъм.

Източник: Expert.bg