Какво означава да си силен?

  • Сподели:
Какво означава да си силен?

Обществото си има определение за всичко. То се изгражда на принципа на мнозинството - приема се това, с което по-голямата част от хората са съгласни. Но ние не си даваме сметка колко е пагубен този метод за самите нас.

Ако не се чувстваме добре в кожата си, то ние най-вероятно се опитваме да се идентифицираме с нещо неестествено за нас, да се ограничим в някаква рамка, неподхождаща за натурата ни. Още по-негативното е, че в тези случаи, вместо да повярваме в собственото си мнение, ние се опитваме да го преработим. Така манипулирайки себе си, изпадаме в още по-страшна клопка.

Трудно ни е да проумеем, че мнението на другите не е чистата и общоприложима истина. То е единствено нечия интерпретация. По същия начин се отнасяме и към качествата на характера, които са присъщи на "пълноценните личности".

Какво означава да си успешен, смел, интелигентен? Какво означава да си силен? Дали това би бил човек, който крие емоциите си или такъв, който се научава да ги приема и уважава, дали това е притискането към изпълняване на чуждите очаквания или следването на собствените желания и мечти, дали е стоическото измъчване или живота в лекота?

Много от нас бъркат силата с безчувственост и коравосърдечност. Мислят си, че за да стане силен, човек трябва да се научи да носи перманентно товар на плещите си и да се бори срещу света. Ами ако точно това е слабост?

Онзи, който се крие зад болката си, по-силен ли е от този, който ще погледне навътре с любов? Всеки има своите натрапчиви мисли, своя собствен хаос и гняв, но нито подчинението, нито бягството, нито борбата с тях биха калили характера ни. Нужно ни е да видим извора на нещастието си и да признаем собствените си комплекси и страхове.

Нямаме врагове и никой не може да ни попречи освен самите ние. Единственото, което трябва да подредим се намира вътре в нас - умът, душата, съзнанието ни. Но те няма да бъдат сломени с борба, а ще бъдат успокоени единствено с обичта към себе си, идваща от личното ни желание за щастлив живот.