Какво представлява Едиповият комплекс?

  • Сподели:
Какво представлява Едиповият комплекс?

Началните стадии на Едиповия комплекс настъпват, когато малкото дете не иска да дели майка си с никой, а бащата, явяващ се като съперник, се разглежда като пречка.

Детето ревнува майка си от баща си и подсъзнателно желае той да я напусне, за да бъде само негова. То би искало бащата да си отиде, да изчезне, да престане да съществува. Ситуация може да се опише накратко по следния начин:

Синът обича майка си и иска тя да бъде само негова. Това е причината да ревнува от баща си – детето иска да премахне баща си, но същевременно страда от угризения на съвестта заради чувствата, които изпитва към него.

Дъщерята иска баща й да е само неин, което е причина да ревнува от майка си. Отношението е сходно с това на сина към бащата.

Тези комплекси продължават дори в зряла възраст. Хората много често влизат в брака, търсейки заместител на майката и бащата. Мъжът иска от жената да е майка му – да го осинови, да го защитава, да се грижи за него, да му осигурява "емоционално сучене".

Жената несъзнателно се стреми към защита от мъжа, подобно на защитата от нейния баща. И така нормалната връзка става невъзможна!

Появяват се няколко основни проблема:

Майка и съпруга се смесват в съзнанието на мъжа и той е изложен на опасност да влезе в същия тип връзка, каквато е имал с майка си. Така той няма никога истински да обича съпругата си.

Ако мъжът е бил глезен от майка си постоянно, в него се развива нарцисизъм, защото тя го е накарала да повярва, че той е идеалното същество. И този мъж се превръща в разглезения съпруг.

Ако желанията му не се задоволяват веднага, той става агресивен, деспотичен, измъчва и отхвърля жена си.

Същото поведение се наблюдава и при жената, влюбена в баща си. Тя прехвърля всичките качества от баща си върху съпруга си и нейните изисквания стават фантастични.

Другият проблем е появата на чувство за вина. Едиповият комплекс е свързан с чувството за вина. За свръх Аза тези чувства – на кръвосмешение, са неприемливи социално и морално. И така индивидът се потиска.

И се получава проекция – мъжът проектира собствена си вина върху жена си, а жената – върху мъжа си. И се редуват периоди на еуфория с периоди на депресия.

Още един проблем в случая е това, че вързката не е между равнопоставени партньори. Ако единият страда от Едипов комплекс, няма как връзката между двамата да е между равни.

Нужно е 50% женска енергия и 50% мъжка енергия във връзките, за да бъдат хармонични. Иначе връзката не е балансирана.

Как се постига това:

1. Както мъжете, така и жените трябва да работят за намаляваме на егоизма си.

2. Както мъжете, така и жените трябва да работят върху желанието си да доминират над другия.

3. Както мъжете, така и жените трябва да работят за мазохистичните смущения в характера си.

4. Както мъжете, така и жените трябва да работят за промяна на отношението си към връзките.

5. Както мъжете, така и жените трябва да работят за осъзнаване, че Едиповият комплекс може да се промени или премахне.

Още от автора:

Хипноза Каква е твоята маска?

Книга "Как да управляваме емоциите си"