Какво спира механизмите за самолечение на организма ви

  • Сподели:
Какво спира механизмите за самолечение на организма ви

Независимо дали имате малък симптом, загриженост и стрес относно сериозно здравословно състояние или просто сте любопитни как да повишите енергията и радостта си, тази информация ще ви бъде полезна.

Тялото знае как да се лекува само.

Организмът ви притежава естествени механизми за самолечение, които са под влиянието на мислите, емоциите, убежденията и нагласите ви. То знае как да убива ракови клетки, как да поправя сгрешени протеини, да забавя стареенето, да елиминира токсини, да се преборва с възпаления, да премахва чужди тела и да ви поддържа здрави. Нещата отиват на зле, когато тези самооздравителни механизми спрат да функционират правилно.

Ето защо се случва това:

Нервната ви система има две основни програми – стресовата реакция "борба или бягство", управлявана от симпатиковата нервна система и възстановителните процеси, включващи оздравяване и растеж, на парасимпатиковата нервна система.

Когато нервната ви система премине на програмата за възстановяване и релаксация, се включват естествените механизми на организма за самолечение.

Стресовата реакция е, за да ви предпазва в екстремни ситуации. Например в случай, че ви нападне тигър. Но в днешно време сме сравнително защитени от подобни ситуации и въпреки това средно по 50 пъти дневно се включва стресовата реакция "борба или бягство". Защо?

Една част от мозъка ви (амигдалата) възприема негативните мисли, убеждения и емоции, свързани с финансови опасения, притеснения за взаимоотношенията, стрес на работа, самота и песимизъм като опасности толкова страшни, колкото нападението от тигър. В тези случаи амигдалата натиска паник бутона и нервната ви система включва реакцията, спираща възстановителните и оздравителните механизми.

Изследвания показват, че понякога ви трябва повече от подходящи храни и физически упражнения, за да включите естествените механизми за самолечение. За да стартирате процеса, може да се фокусирате върху задоволяването на определени нужди или подобряването на някой аспект от ежедневието ви.

Помислете за обогатяващи взаимоотношения, приятна работа, хармонично съзнание и творчески начин на живот.

Още интересни статии на автора може да откриете в неговия блог

Снимка: dailyscene.com