Капанът на "не искам"

  • Сподели:
Капанът на "не искам"

- Не искам нещата да продължават така. Не искам всеки ден да се чудя такъв ли ще ми е животът. Не искам да се занимавам с безсмислени задачи на работа и да гледам сериали. Не искам да срещам кухи хора, с които да водя празни разговори. Не искам да ми е тъпея сама всяка вечер…

- А какво искаш?

- Ами не искам да живея така.

- Какво искаш?

- Не искам…

Едва ли можете да си представите колко често водя подобни разговори. Въпреки всичко, което са прочели и научили, много хора си мислят, че за да стане ясно какво искат, е достатъчно да кажат какво не искат. Според тях се подразбира, че се нуждаят от обратното на това, което не искат.

Защо не се опитате да си поръчате обяд като казвате на сервитьора какво да не ви носи? Колко време ще ви отнеме и ще ядете ли изобщо накрая? Ако имате съмнения по въпроса, защо в живота нещата да стоят по различен начин?

Как да постигаш целите си?

Първо ясно формулирай какво точно искаш и се увери, че това е правилното нещо за теб

Можеш да го направиш, като се потопиш в усещането как точно ще се чувстваш, когато го имаш – как ще изглеждаш, къде ще бъдеш, какво ще имаш в живота си, кои ще са хората около теб, къде и как ще живееш.

Именно подробностите в картинката и вътрешните ти усещания, когато си я представяш, ще ти помогнат да разбереш дали това е твоята истинска цел или я преследваш, защото така е прието/правилно/мама ще е доволна и т.н.

Визуализирай желанието си не само като си го представяш, а и чрез снимки, фрази и подкрепящи образи

Можеш да ги залепиш на бял картон и те да са първото нещо, което виждаш сутрин като се будиш и вечер, когато заспиваш. Може да на правиш своята карта на съкровищата електронна и да я инсталираш на десктопа на компютъра си и на телефона си. Така ще я държиш под око и ще се зареждаш от нея.

Следвай целта си ежедневно

Напишеш кои са първите стъпки към постигането й и започни да ги реализираш още сега. Ако целта ти е по-голяма, я разбий на по-малките й съставни части и пак се насочи към осъществяването на стъпка номер едно.

Не отлагай или казано по позитивен начин – действай веднага

Колкото по-дълго чакаш перфектния момент, толкова повече той се отдалечава от теб. Понякога Вселената проверява готовността ти да действаш, като ти изпраща изпитания. Важна крачка към постигането на целите е да следваш плана си и да не си търсиш извинения, заради страховете и неувереността си.

Бъди готов да пускаш неща и хора да си тръгват от теб

Промяната в теб естествено води до промяна в средата и обкръжението. Понякога цената на това да срещнеш правилните хора е да отвориш пространство за тях.

Добрата новина е, че тези неща обикновено се случват естествено. Когато ти растеш и се променяш, хората, които не могат да те последват, започват да търсят старото ти аз и да не те харесват.

Рано или късно пътищата ви се разделят. Тогава същественото е да се фокусираш с благодарност върху хубавите моменти, които сте имали заедно. Така оставаш на вибрацията на любовта и я привличаш в живота си.

Прояви постоянство

Най-големият проблем е, че хората лесно се отказват от начинанията си, след като първоначалните ентусиазъм и мотивация отшумят. Това може да е белег, че целта, която преследвате, не е достатъчно привлекателна сама по себе си.

Преди да приемете това за отговор, ви съветвам да анализирате поведението си до този момент – склонни ли сте да довеждате нещата до край? Да вземеш решение, да го отстояваш и да платиш цената за него е белег за зрялост.

Ако прецените, че не го притежавате, бих ви посъветвала да започнете да работите с ментор, коуч, терапевт. Така, както малкото дете има нужда от подкрепа и грижа, за да расте физически, така и големият човек постига по-добри и бързи резултати, когато е подкрепян от професионалист. 

Разместванията и промените са белег на движение

Те те вадят от зоната на комфорт и те принуждават да предприемаш действия. Приеми ги като твой приятел, който те ръчка да извадиш най-доброто от себе си.

Започни от стъпка едно още сега – напиши кратко и ясно какво е твоето желание, какво е това, което ИСКАШ? След това продължи по списъка.

Желая ти успех!