Кърт Кобейн в последния си разговор с Пат Смиър

  • Сподели:
Кърт Кобейн в последния си разговор с Пат Смиър

5 април 1994 г. ще остане завинаги в историята като денят, в който залезе една от най- ярките музикални звезди, раждали се някога. Едва на 27 години американският музикант, фронтмен на гръндж величията „Нирвана“ - Кърт Кобейн, сам слага край на живота си, като така и не дава обяснение защо е решил да отнеме най-ценното, което има.

В края на март 1994 г. Кърт е хоспитализиран в клиника за наркозависими. В началото на същия месец той за малко е щял да умре, в кома е няколко дни. След концерта на Nirvana в Рим Кърт поглъща много опасно количество лекарства, след което се наложило да му направят промивка на стомаха. На 1 април Кърт бяга от болницата, след което отива в Сиатъл, но не се прибира вкъщи. Обявен е за издирване. На 8 април Кобейн е намерен в лятната градина на дома си в Лейк, Вашингтон от Гари Смит, служител в електротехническа фирма. Смит е пристигнал в къщата, за да постави осветление, когато забелязва тялото на човек в лятната градина. Разпознава трупа на Кърт Кобейн по старите покъсани кецове Converse. Той забелязва, че от ухото на Кобейн се стича кръв, твърди също, че не е забелязал следи от нараняване, затова първоначално е помислил, че Кърт е заспал. До тялото е намерена пушка Ремингтън 20-и калибър.

Аутопсията на тялото показва, че първоначално Кобейн е взел доза хероин, 3 пъти по-голяма от средната свръхдоза, след което е направил огнестрелна рана в главата с пушката. Показано е, че смъртта е настъпила на 5 април, но може и да има разлика в 24 часа. Обявено е, че причината за смъртта е самоубийство, въпреки че сред феновете битуват конспиративни теории, че някой му е помогнал да дръпне спусъка или дори го е убил. Непосредствено след смъртта на Кърт Кобейн, на 1 ноември 1994 г. излиза записаният през ноември 1993 концертен албум – Unplugged in New York. Албумът включва 6 кавъра и 8 авторски песни. Албумът е признат като една от най-паметните техни изяви. Концертът показва как групата може да се оттърси от гръндж звученето, с което винаги е асоциирана. След случилото се с фронтмена на групата, идва и краят на нейното съществуване...

През 1993 г към „Нирвана“ се присъединява като гост китарист Пат Смиър. Той веднага се сближава с Кърт Кобейн и разбира се става част от гореспоменатия легендарен концерт същата година. Музикантът, който в последствие свири с барабаниста на „Нирвата“ Дейв Грол във Foo Fighters, признава, че си спомня много добре последния телефонен разговор с Кърт Кобейн. „Бях в болницата с него, когато беше взел свръхдоза“, спомня си Смиър пред сп. „Ролинг Стоун“. „Не знаех какво да правя. Дали да кажа, че е Кърт Кобейн и да се погрижат за него подобаващо или че е просто обикновено момче, за да не се раздуе случаят в пресата. В крайна сметка казах на лекарите, че това е Кърт Кобейн и трябва да се погрижат за него“. Именно навременните грижи на Смиър и постъпката му, Кобейн прескача трапа и остава жив поне още един месец, уви. „Ужасно съм тъжен, защото Кърт ме е търсил, но аз не съм бил вкъщи и дори да е имал нужда от мен, аз не съм могъл да му помогна, да поговоря с него или да го видя“, добавя емоционално китаристът. Той признава, че все още чувства вина за случилото се и се обвинява, че ако е бил вкъщи е можело да помогне на Кобейн.

"По-добре да ме ненавиждат за това, което съм, отколкото да ме обичат за нещо, което не съм" Кърт Кобейн.