Кога е правилно да купим на детето смартфон

  • Сподели:
Кога е правилно да купим на детето смартфон

Мнозинството от днешните деца получават отрано достъп до мобилни устройства, а родителите им често се питат не дали, а кога да им купят смартфон или таблет.

Все още рано да се каже как най-модерните електронни устройства влияят върху развитието на децата в дългосрочен план, но вече се провеждат изследвания и експертите са стигнали до някои изводи, които да подпомогнат родителите при вземането на решение по въпроса кога е подходящата възраст за работа със смартфон или таблет.

Ето някои от съветите на TeenSafe, цитиран от Bulevard.bg, насочени към майките и татковците:

Придържайте се към правилото "1:4", т.е. за всеки четири години на детето прибавяйте по един час отгоре към времето, през което му е разрешено да стои пред екрана:
- ако е от две до пет години: 1 час
- ако е от шест до девет години: 2 часа
- ако е на 10 години и нагоре: 3 часа

Американската академия по педиатрия не препоръчва ненавършилите две годинки да стоят пред екраните, защото мозъкът се развива по-добре при общуване с хора и неструктурирани игри (инициирана и управлявана от детето дейност без правила, организация и цели) и човешко общуване.

За стоенето пред екрана, без оглед на възрастта, спазвайте правилото "20-20-20", като имате предвид, че на всеки 20 секунди децата отклоняват погледа си за 20 секунди към обект на разстояние поне 20 фута (около 7 м).

Как обаче родителите да решат кога е подходящо да вземат смартфон на детето си?

Всяко дете е уникално, така че за да прецените дали има нужда от такова устройство, най-добре да си отговорите на следните въпроси:

- Поставили ли сте ограничения за използването на дигитални устройства - и дали детето ви осъзнава и уважава тези ограничения?
- Трябва ли му телефон, за да има контакт с вас при спешен случай?
- Можете ли да му имате доверие, че няма да използва телефона в неподходящи ситуации, например докато е в час?
- Поставили ли сте основите за едно отговорно поведение и дали сте разговаряли по темата за т.нар. sexting (изпращане на предизвикателни снимки, съпроводени от еротични послания)? Времето за такъв разговор е още в началните училищни класове, между 6- и 8-годишна възраст.

Според изследване на EU Kids Online от 2010 г., цитирано от проекта "Изгубени в света на киберпространството" (Losy in Cyberworld), за 12 календарни месеца 15% от децата между 11- и 16-годишна възраст са получавали онлайн съобщения или снимки с "откровено сексуално съдържание", т.е. "снимки, които показват голи хора, или снимки, на които хора правят секс", докато 3% споделят, че са пращали или пускали подобни съобщения в интернет.

В крайна сметка, ако прецените, че децата ви са готови да притежават смартфон, не спирайте да общувате с тях по темата и наблюдавайте онлайн поведението им, за да сте сигурни, че в него няма нищо нередно.

Инструктирайте ги какво да споделят (само неща, които биха искали да види и баба им!), с кого е безопасно да общуват в интернет, да не се страхуват да сигнализират на възрастен при прояви на тормоз, както и кои места в Мрежата одобрявате да посещават.

Имайте предвид, че според статистиката децата започват да влизат в интернет още на 3-годишна възраст. Между 6- и 9-годишна възраст вече могат да имат собствен таблет, но да го използват под ваш надзор.

Когато станат на 10-12, им се "полага" и телефон,като средната възраст, на която американчетата получават първия си GSM, е 12,1 години. Едва когато навършат 13, идва времето на смартфоните - сред чиито потребители са 70% от тийнейджърите в САЩ.

Инфографика: TeenSafe

Кога е правилно да купим на детето смартфон