Когато казваш "не", всъщност казваш "да" на нещо друго

  • Сподели:
Когато казваш "не", всъщност казваш "да" на нещо друго

Има ли възможности, които идват само веднъж в живота? Може би да, защото след тях идват по-добри. Ако се съгласим, че обстоятелствата никога няма да бъдат абсолютно същите, значи трябва да признаем още, че те биха могли да бъдат по-удовлетворяващи. Тогава защо се страхуваме да кажем "не"?

Заблуда е, че възможностите са ограничен брой, напротив, те са безкрайни. Ние, обаче, сме ограничили съзнанието си с идеята, че те идват само няколко пъти в живота, поради което, ако ги изпуснем, няма да имаме друг шанс. Ето защо започваме да се чувстваме длъжни да сграбчим всичко, появяващо се на хоризонта, независимо какво е, защото в противен случай ще ни разяжда чувството за вина

Истината е, че изпитваме голям страх - страх от това, че ще разочароваме себе си и другите, когато кажем "не", че ще изгубим и ще направим крачка назад. Но този страх е само илюзия, защото "не" не е синоним на провал.

Трябва да го осъзнаем - ние сами ограничаваме себе си, мислейки, че добрите възможности са малко. За жалост сме израснали с това разбиране и то ни се втълпява постоянно, но не бива да му позволяваме да ни деформира и спира.

Живеем в изключително плодороден свят, развитието ни бележи своя пик, създаваме уникални творения и изобретяваме нещо ново всеки ден. Много от невъзможното за предците ни е напълно възможно за нас. Как тогава можем да виждаме живота, изпълнен с липси и ограничения?

Времето е най-ценният ни актив, не можем да си позволим да го пропиляваме, правейки нещо, което не ни носи радост. Когато откажете, вие също така приемате нещо различно - може би по-добра възможност при по-различни обстоятелства или просто по-приятен и ползотворен начин да изживеете това време - каквото и да е, не го подценявайте.

Да кажеш "не" не означава край, а по-скоро начало на нещо друго. Не е нужно да следваме пътя на другите и да се възползваме от това, което за нас не е толкова стимулиращо и удовлетворяващо, колкото за тях. Трябва да уважаваме чувствата и желанията си и когато са в противоречие с нещо, най-добре ще е да се замислим преди да го приемем.

Понякога по-малкото наистина е повече и не бива да забравяме, че ако притискаме себе си, губим много, а в замяна не печелим почти нищо.

Постъпвайте към себе си с любов, живейте с лекота - вие сте свободни да избирате, а отговорите "да" или "не" не са натоварени нито с добро, нито с лошо - просто предпочетете това, което ви носи повече щастие!