Когато не си част от решението, си част от проблема

  • Сподели:
Когато не си част от решението, си част от проблема

Прекрасно е как напоследък по медиите, били те телевизии, списания или социални мрежи, все повече са обръща внимание на това как да живеем по-щастливо. Във всеки сайт, във всеки вестник ще намерите поне една статия, как да се справим с безспокойството, как да се радваме на малките неща, поне десет златни правила за повече усмивки.

Може би е мода, може би необходимост на съвремието да се справим със стреса, да зарадваме околните, да бъдем по-положителни. Хубавото е, че колкото повече подобни статии излизат, толково повече частици остават дълбоко в подсъзнанието ни, докато един ден не се превърнат в онази картина, в онзи път, по който да поемем към щастието.

Преди да се стигне до там обаче, се притеснявам, че не рядко просто очите ни пробягват по редовете и след десетина минути забравяме. Забравяме! До следващата статия, която да ни напомни, че трябва да бъдем добри. Така и аз един ден се регистрирах в сайт за помощ на другите. Разгледах го, вдъхнових се, включих се. Дни наред отлагах какво мога да направя, чудех се как и колко време да отделя. Един ден просто го направих. Включих се в няколко мисии, за които имах време в момента. Сложих начало на промяната в себе си и в живота си.

След около месец си осиновихме животно по друга програма, за защита на дивите животни. В психологията се казва, че първата стъпка от лечението е осъзнаването на проблема. Когато вече знаете, че имате проблем, тогава можете да положите и началото на своето лечение. Няколко месеца по-късно ме потърсиха за друга активност. Първоначалният порив в мен беше позамрял, но после отново се събуди. Ден, два отново отлагах, но реших и се включих.  

Виждам прогрес в това отношение в очите на хората около мен, виждам го и в огледалото. Да бъдеш по-добър човек изисква време, постоянстно, самодисциплина. Видиш ли първите резултати обаче тогава вече се мотивираш да продължиш. Всеки може да направи не само своя живот по-прекрасен, може да направи живота и на хората край себе си по-добър. Иска се само малко постоянство и много желание.

Не са политиците тези, които ще помогнат на страната ни да заприлича на онази отопична "малка Швейцария на Балканите". Ние сме тези, които имаме силата да променим света, започвайки от себе си и света, който ни заобикаля, защото ... Ако не си част от решението, си част от проблема!