Когато никой не може да те измести от първото място Моника и Дева - престъпна красота

  • Сподели:
Когато никой не може да те измести от първото място Моника и Дева - престъпна красота

Ако си Моника Белучи никой не може да те измести от първото място. Било то и собствената ти дъщеря. Защо трябва да ги сравняваме? Можем ли да сравним несъпоставими хора, състояния, предмети, обстоятелства? Мисля, че не. Макар с еднакви прически и сходни рокли, изцяло решени в Dolce&Gabbana, двете жени имат строго различни идентичности и това е хубавото в цялата история. Да не търсим приликите между тях, а открояването и изпъкването. В трите кадри за италианския Vogue виждаме самата Моника Белучи леко встрани от всичко случващо се. Да, тя е там, нейното присъствие се усеща и въздейства, но категорично е преотстъпила предния план на дъщеря си Дева и то без намек за майчинство. Гледайки снимките на фотографа Паоло Роверси, посланието, до което аз лично стигам, е следното: Царицата е само една. Тя е най-силната фигура в шахмата. Може да се движи в която посока пожелае - напред, назад, настрани, по диагонал. Царицата притежава атакуваща мощ и е несравнима с другите фигури. Подвижна е. Гъвкава е. Има корона. Страхуват се от нея. Искат я. Пазят я. Има само едно нещо, което царицата в шаха не може да прави. И то е да прескача фигури разположени на пътя ù. 

Правилото е съвършено спазено и Дева Касел е главно действащо лице в тази юлска лятна сесия.  

{GALLERY}Дева Касел е първата от общо две дъщери на нетипичната любов и отношения между Моника Белучи и Венсан Касел. Двамата се женят през септември 1999 година, но остават напълно независими хора и то във всяко отношение. Случва се дори и да не живеят под общ покрив, а и обща държава. Верността на сърцата, а не на телата, е водещо за Моника, както самата тя подчертава. 

Касел пък от своя страна е свободолюбив, темпераментен и като излъчването си - безскрупулен и надменен. Спокойно, и аз също го ценя, но по други причини и те не са свързани със студеното му почти каменно лице. 

В едно от интервютата си Венсан споделя, че в началото Моника му се е струвала безмозъчна и когато тя е прохождала в необятния свят на киното, той вече имал много филми зад гърба си.

Гледала съм няколко от общите им заедно, харесвах ги като екранна двойка, защото химията е повече от очеизвадна и вулканична. 

"Апартаментът", който мисля им е първи и не е нещо особено, нищо, че е награден.

"Доберман", където Моника играе глухонямата циганка Натали, а Касел играе Ян Лепентрек, наричан още "Доберман", класов престъпник, главатар на парижка банда. 

Последният ми филм с тях двамата помня и до днес, казва се "Необратимо" и режисьор и оператор на лентата е Гаспар Ное. 

Някои го наричат "великан", аз обаче съм предпазлива от употребата на такива думи. Филмът предизвиква огромен скандал съвсем заслужено впрочем.

Провокирах себе си с този филм, защото до момента не бях виждала по-голяма жестокост, агресия и насилие.

От сцените, в които изнасилват Моника Белучи в един тъмен подлез, не е спестено абсолютно нищо. Брутално вулгарно е. И е наситено с отвращение. Сцената трае около десетина минути и е направена без монтаж. От екипа строго забраняват на нейния съпруг Касел да присъства на снимачната площадка. 

Защо ви казвам всичко това? 

С този последен филм, който е бил и сътресението в брака по някакъв начин, припознах Моника като нормален човек, на който може да му се случи всичко и да мине през всичко, а не просто като жената-мечта за мнозина и секссимволът на няколко поколения. 

Тази липса на страх какво хората ще кажат, хора, които гледайки филма са ставали от седалките си и са напускали салоните потресени от ужас и гнус, тази безкомпромисност, смелост, ако щете, правят La donna è mobile, а не само едната красота, па макар и умножена по две и загадъчна от корица на Vogue. Често е хубаво децата да не приличат на нас и да са отделни личности със свой собствен живот, стил, светли дни и мрачни подлези. Една визия, различен път

Когато никой не може да те измести от първото място Моника и Дева - престъпна красота
Когато никой не може да те измести от първото място Моника и Дева - престъпна красота