Когато ти предстои нещо трудно, просто промени нагласата си

  • Сподели:
Когато ти предстои нещо трудно, просто промени нагласата си

Има дни, в които се събуждаме с нагласата, че ни очаква нещо трудно, неприятно или некомфортно. Точно поради това ние насаждаме мислите си с тревожност, а така повлияваме и на поведението си, способността да взимаме решения и взаимоотношенията си с околните. В крайна сметка нищо не се получава както сме се надявали, което дори не ни изненадва.

Това не означава ли тогава, че ако променим нагласата си, ще променим и резултата, и всички изживявания, които го заобикалят? Знаем, че винаги има два начина да погледнеш на ситуацията, но не се опитваме да ги потърсим и разграничим, а автоматично приемаме лошия. Колкото и да е трудно, обаче, дори в това, което буди страх в нас, има нещо позитивно и ако изберем да се съсредоточим върху него, ще намерим много повече ползи от случващото се.

Един натоварен ден, с много задачи за изпълнение, може да ни накара да започнем да живеем организирано и дисциплинирано, да спрем да си мислим, че нямаме достатъчно време и да действаме вместо да отлагаме. Истина е, че колкото повече правиш, толкова по-продуктивен се чувстваш, но за да повярваме в това, първо трябва да си дадем шанса да го изживеем.

Нека бъдем честни, всъщност очакващото ни не е никак притеснително и тежко, ние просто се страхуваме да направим нещо извън зоната си на комфорт и тъй като не искаме да нараним егото си, започваме да измисляме всякакви оправдания, а оплакването е единствено вид защитен механизъм. Всичко това ни прави още по-разсеяни и стресирани и напълно естествено проблемът в главата ни започва да изглежда по-голям и сложен отколкото всъщност е.

Много по-продуктивни и успешни бихме били, много по-полезна и качествена работа бихме свършили, ако просто променим нагласата си. Не става въпрос само за позитивна енергия, а за всичко, което може да произведе тя. Впрягайки силната си воля и благодарността, съзнанието и физиката си, ние подтикваме всичко в и извън нас да работи в наша полза.

Само в спокойствието можем да видим възможностите, които вече съществуват около нас. Както тревожността притъпява някои усещания и замъглява съзнанието, така и оптимизма отключва интуитивността и разширява мирогледа – вие изберете с кого да се съюзите.