Кучето-гений, което изуми света

  • Сподели:
Кучето-гений, което изуми света

Започвайки този материал, в съзнанието ми изникваха едно по едно имената на емблематични световноизвестни филми и сериали като „Бетовен”, „Комисар Рекс”, „Хачико”, „Въздушният Бъд”, „Ласи” и т.н. Общото между всички тях е, че главната роля е поверена на куче, което със своите уникални способности успява да промени необратимо живота на своите стопани. Това си е доказана формула за перфектния филмов сценарий.

Историята, която ще ви разкажа, също звучи като красива приумица на холивудски сценарист, но всъщност е напълно истинска. Тя започва през далечната 1925 г., когато в щата Луизиана (САЩ) се раждат няколко чистокръвни кучета, порода сетер. Техният стопанин успява да ги спазари за сериозната по онези времена сума от по 25 долара. Накрая остава непродадено само едно кученце и след известно време бизнесмен на име Сам ван Арсдейл го купува на половин цена и го кръщава Джим. Възпитателите на малкия черно-бял сетер скоро осъзнават, че обучението му за ловджийско куче е безсмислено. Джим винаги знае къде е плячката и според Арсдейл е помогнал за откриването на повече от 5000 птици. Но сетерът е нещо много повече от шампион по лова сред своите породисти събратя.

Един ден, докато разхожда  питомеца си, Сам промърморва: „Хайде да си починем до онзи голям кестен”. В този момент, Джим се отправя директно към дървото и покорно сяда, изчаквайки стопанина си. Впоследствие разпознава без колебание и всяко друго място, което му бъде казано - орех, кедър, дъб и дори една стара тенекия. От този ден нататък, Сам ван Арсдейл посвещава живота си на това да разкрие докъде се простират възможностите на кучето.

След известно време Джим започва безпогрешно да разпознава по команда автомобили с предварително зададен цвят, марка и регистрационен номер. Посочва за секунди професията на човек сред тълпа от непознати, познава пола на неродени деца и това е незначителна част от гадателските способности на кучето-чудо. Не след дълго, то става най-известното четириного в Америка.

Джим разбира отлично инструкции на няколко езика и седем поредни години слага лапата си на листчето, на което е написан бъдещият победител на конното състезание в Кентъки. През 1936 г. сетерът прогнозира, че Рузвелт ще бъде следващият американски президент и за никого не е изненада, когато това наистина става. На следващата година земният път на Джим свършва на поляната с големия кестен, на същото място, където той за пръв път показва, че е необикновен.

Днес, почти век по-късно, кучето-вундеркинд не е забравено. Гробът му е една от най-големите забележителности в областта и е винаги отрупан с цветя и монети. Над него, с красива статуя е увековечен Джим, както винаги вдигнал високо опашка и готов за лов.