Ледената приказка за Антарктида

  • Сподели:
Ледената приказка за Антарктида

Толкова много необикновени истории са били разказвани за Антарктида, най-непознатият континент на Земята. Под формата на разкази, документални, научно-популярни или игрални филми, всеки един от нас има някаква представа за мястото, където сякаш времето е ‘’замръзнало’’ в прегръдката на суровата зима. Малцина са късметлиите, които са имали възможността наяве да се насладят на този съвсем различен свят. За останалата част от човечеството, той остава мистерия.

До бялата „пустиня” могат да припарят единствено изследователи или смели авантюристи. Без изрядна екипировка, човек ще замръзне за по-малко от 10 минути, но в доста случаи дори и тя не е достатъчна. Нужни са смелост, увереност, воля, умения и много, ама много късмет, за да покориш ледената пустош. По една или друга причина, не малък брой са хората, за които пътуването до Антарктида се оказва последното в живота им. За ръководителя на поредната научна експедиция до континента Алекс Роджърс, опасностите не представляват пречка пред амбицията за нови открития. Преди няколко месеца, неговият екип открива на дъното на Атлантическия океан, в близост до бреговете на Антарктида, истински изгубен свят.

Става дума за множество странни същества, които населяват подводното царство при източници на топла вода. „Ние бяхме абсолютно изумени, когато видяхме тези животински общности, защото те са много различни от останалите обитатели на топли  извори на дъното на океана,“ казва Роджърс, който е работил като професор по зоология в Оксфорд. Сред жителите на мистериозните дълбини на океана са  космати раци, отглеждащи по гърдите и краката си цели колонии от бактерии, с които се хранят. Тези бактерии виреят в богатата на минерали гореща изворна вода, само на километри от гигантските ледниците на Антарктида. От своя страна, раците са плячка за морските звезди със седем крайници,които дебнат жертвите си по краищата на източниците на топла вода. ‘’За мен изглежда сякаш тези същества са от друга планета”, развълнувано добавя Роджърс. В унисон с изказването му, мога да кажа, че условията на ледения континент се доближават много повече до атмосферата на Марс, отколкото до тази в останалите райони на Земята. Разликата е че на Марс има по-малко кислород, но иначе студът е същият, температурите достигат до минус 80 градуса по Целзий.

С напредването на технологиите, планетата Земя вече не е загадка за учените. Но много от тайните на Антарктида остават неразкрити. Никой няма представа какво се крие под гигантските ледници, това е последното девствено място на света. Казват, че новооткритият отвор в планинско възвишение е вход към подземния свят, твърдят, че в пещерите се е криел Адолф Хитлер, фалшифицирайки смъртта си. Всичко това, съчетано с магията на изумително красивото полярно сияние дoпълва приказката за загадъчната Антарктида. Приказка, която е разказвана толкова много пъти, но краят винаги липсва.