Любопитни факти за емоциите

  • Сподели:
Любопитни факти за емоциите

Знаете ли, че по своята същност емоциите са подтици към определено действие, мигновени команди за управление на живота, които еволюцията е инсталирала вътре в нас. Самият корен на думата "емоция" идва от латинското movere ("движа се"), но с представка, която променя значението му на "отдалечавам се". Така склонността към действие е вътрешно присъща на всяка емоция.

СТРАХ

При СТРАХА кръвта оросява големите скелетни мускули, например в краката, и така позволява по-лесното бягство. Лицето пребледнява, тъй като кръвта се оттича от него и така възниква усещането за "смразяване на кръвта".

В същото време тялото се парализира, макар и само за миг, вероятно с цел да се определи дали търсенето на скривалище няма да е по-добра реакция.

Връзките в емоционалните центрове на мозъка отприщват поток от хормони, които мобилизират тялото и го подготвят за действие. Вниманието се средоточава върху непосредствената опасност и преценява как да реагира.

ГНЯВ

При ГНЕВА нещата са сходни, като кръвта оросява допълнително ръцете и така позволява по-лесен захват на оръжие и по-силни удари.

Пулсът се учестява, а притокът на хормони като адреналин например създава енергиен импулс, който да подтикне към решителни действия.

ЛЮБОВ

ЛЮБОВТА, нежните чувства и сексуалното удовлетворение предполагат парасимпатикова възбуда – физиологичната противоположност на мобилизацията от рода "бягай или се бий", характерна за страха и гнева.

Парасимпатиковият модел, наречен „отговор чрез отпускане”, обхваща реакции по цялото тяло, които водят до общо състояние на спокойствие и удовлетвореност, улесняващо сътрудничеството.

ЩАСТИЕ

Основните биологични промени при ЩАСТИЕТО включват засилена активност в мозъчния център, който потиска негативните чувства и увеличава енергията, и намаляване на активността на центъра, който отговаря за тревожните мисли.

Единствената значителна физиологична промяна обаче е отпускането, което позволява на тялото да се възстановява по-бързо от биологичното напрежение на негативните емоции. Така конфигурацията предлага на тялото цялостна почивка, както и готовност и ентусиазъм спрямо всякакви предстоящи действия и широк набор от цели.

Източник: Obekti.bg