Любопитни факти за водата

  • Сподели:
Любопитни факти за водата

Да, разбира се, най-очевидният факт за водата е, че тя е мокра, поне като е в течно състояние. Но има много повече факти за водата, които я правят най-завладяващо вещество, от което зависи целият живот на земята. От U.S. Geological Survey са извадили любопитни факти за водата.

-Водата е уникална с това, че е единственото естествено вещество, което се намира във всичките три физически състояния – течни, твърди и газови – при температурите, които обикновено се срещат на Земята.

-Водата замръзва при 32° по Фаренхайт и кипва при 212° F (на морско равнище, но 186.4° при 14000 фута).

-Водата притежава необичайно свойство – твърдата й форма, ледът, е по-малко плътна от течната форма, поради което ледът плува.

-Водата се нарича "универсален разтворител", защото разтваря повече вещества от всяка друга течност, включително и в човешкото тяло.

-Чистата вода има неутрално pH 7, което не е нито киселинно (по-малко от 7), нито основно (по-голямо от 7).

-Молекулата на водата е силно свързана — тя е много лепкава, водните молекули се придържат една към друга. Водата е най-сплотената между неметални течности.

-Молекулата на водата е силно леплива — тя е много лепкава, което означава, че водните молекули са склонни да се придържат към молекули на други вещества.

-Чистата вода, която никога няма да намерите в естествената среда, не провежда електричество. Водата става проводник, след като започне разтваряне на вещества около нея.

-Водата има висок топлинен индекс – поглъща много топлина, преди да започне да се нагорещява. Ето защо водата е ценна за индустриите, включително и в радиатора на автомобила ви като охладител. Високият топлинен индекс на водата също така спомага за регулиране на скоростта, с която температурата на въздуха се променя, поради което температурната промяна между сезоните е постепенна, а не внезапна, особено в близост до океаните.

-Плътността на водата означава, че звукът преминава през нея на големи разстояния (попитайте кит!). В морската вода при 30°C, звукът има скорост 1545 метра в секунда (около 3500 мили в час).

-Въздушното налягане влияе върху точката на кипене на водата, поради което е необходимо повече време за варене на яйце в Денвър, Колорадо, отколкото на плажа. Колкото по-висока е височината, толкова по-ниско е въздушното налягане, толкова по-ниска е температурата на кипене на водата и по този начин по-дългото време за твърдо сваряване на яйце. На морско ниво водата кипва при 212 ° F (100 °C), докато при 5000 фута, водата кипва при 202.9°F (94°C).