Магическото очарование на природата

  • Сподели:
Магическото очарование на природата

Природата е навсякъде около нас, тя ни дарява с неземните си красоти. Несравними са емоциите, които ни връхлитат, когато видим прелестния залез, цветните листа на дърветата, кристално чистото езеро, в което виждаш отражението си...

Понякога обаче, светът ни предлага явления, за които дори учените трудно дават обяснение. Малцина са късметлиите, имащи възможността да станат свидетели на тяхното величие. Нека проследим кои са най-изумителните природни феномени:

Северното сияние - безспорно това е едно най-удивителните гледки, които хората някога са виждали. Явлението може да се оприличи на грациозен танц на разноцветни светлини в небето. Природният феномен се образува вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. В миналото, викингите са смятали, че сиянията са воини, препускащи на коне през небето, а според ескимосите добри духове палят светлините, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдния свят.

Неравните облаци – тези странни облаци може да изглеждат гладки или на бучки, може да бъдат непрозрачни или полупрозрачни и да се простират на стотици километри. Срещат се най-често в САЩ и предвещават силна буря или дъжд.

Червената вълна – този феномен е причинен от големи концентрации на морски водорасли, натрупващи се много бързо във водния стълб. Това довежда до обезцветяване на повърхността на водата, което създава представата, че тя има тъмно лилав, червен или розов цвят. Явлението обикновено се наблюдава в крайбрежните райони.

Огнена дъга - това чудо на природата се появява изведнъж в небето и се създава невероятната илюзия, че то се разпалва в най-различни багри. Червеният цвят е най-наситен и затова наричат дъгата ‘’огнена’’. Образува се на височина не по-малка от 6000 м., когато светлината преминава през перестите облаци. Явлението е изключително рядко и това го прави още по-загадъчно и любопитно.

Плаващите камъни - никой никога не ги е виждал да се движат, никой не ги мести, защото наоколо няма жива душа, но те продължават да скитат. Скали, тежащи по 400 кг. оставят гладки следи като доказателство за тяхното пътешествие. Tе „пътуват’’ из безкрайната пустош с различна скорост и в разнообразни посоки. Този феномен възниква на територията на едно от най-гладките места на планетата – „Долината на смъртта’’, което допълнително засилва мистерията.

Рибният дъжд - „Веднага, щом попадне в облака, рибата замръзва, а след известно време пада на земята”, обясняват специалисти. За повечето райони на света това звучи налудничаво, но жителите на Хондурас са свикнали да хващат риби не мятайки въдици във водата, а събирайки току-що падналите от небето животинки. Това се казва лесно намиране на храна за обяд.