Манипулаторите и колко сте подвластни на манипулиране

  • Сподели:
Манипулаторите и колко сте подвластни на манипулиране

Предполагам всеки един от нас е срещал човек, който наглед e привидно мил, но впоследствие се оказва изкусен манипулатор. Дори има манипулатори, които до такава степен са потънали в този модел на поведение, че не усещат колко болно е то. Това са онези хора, които се възползват от вашите слаби места, опитвайки се да ви контролират, задоволявайки някоя тяхна нужда.

Манипулациите могат да бъдат от дребното наглед искане на внимание до абсурдни, изнудвачески желания. И все пак, ако разпознаете манипулаторският подход на някой е по-лесно да избегнете общуването с такива хора. Едно от неприятните общувания е точно с такъв човек.

Манипулирането се случва в различни видове връзки. То е възможно както в приятелските, личните връзки, така и в отношенията дете-родител. Понякога не може да се разбере от самото начало, че този човек е манипулатор. Ако го прави съзнателно, манипулирането започва след време. Изкуството е там, че те наблюдават слабите места на другият и после точно там го "удрят".

Тактиките за контрол са най-често две – или предлагат някаква полза или ви изнудват със загуба. Могат да предложат услугите си или помощта си в замяна на нещо от ваша страна. И докато се усетите, сте в капана на големите очаквания и изисквания към вас.

Манипулаторът никога няма да пропусне да ви натяква колко много е направил за вас и колко неблагодарни сте вие, очаквайки да засегне съвестта ви. В другият случай може да ви казва, че ще загубите нещо, ако не правите това, което той иска или намеква за възможните ви загуби.

Дори и несъзнателно манипулаторите използват еднакви стратегии и подход. Това са хора, които в дъното на душата си са страхливи и искат да контролират поведението ви. На такива хора се попада, ако не умеете да поставяте граници и нямате достатъчно себеуважение.

Манипулаторите имат силна нужда да контролират. Не само хора, но и ситуации, дори собственият си живот. Губят контрол, ако нещо за тях е непознато. Това желание за контрол идва от собствената им несигурност, въпреки че външно може да показват голямо самочувствие. Те имат нужда да изразяват своето превъзходство и винаги търсят хора, над които могат да го показват. Когато не усещат контрола над другите се чувстват застрашени.

Често реакциите на манипулаторите не са съзнателни. Понякога играят ролята на жертва, където очакват внимание и съчувствие от страна на другия, а ако не проработи може да преминат към заплахи и унижения. Има ситуации, в които манипулаторът е готов на всичко, преди да е изпаднал в състояние на загуба и неконтролируемост.

Манипулаторът може да играе от пасивната роля на жертва, където все той е добрия, все другите са му виновни, до активната роля на безразличие и пълна агресия. Често всеки един от тях може да използва повече от един модел. Обикновено тези хора трудно се отказват, ако усетят че сте подходяща марионетка за тях.

Друга тактика на манипулаторът е да влиза в отношенията между двама души и да ги настройва един срещу друг като всява смут между тях с различни цели. Той използва такива убеждения към вас, че ви оставя с мислите, че нещо не наред с вас. Той ще се опита да засили точно слабите и несигурни убеждения, които имате за себе си.

Ако чувството ви на пълноценност или самочувствието ви са недоразвити, той ще ви убеди че сте още по-зле. Единствената цел на подобен тип хора е да могат да контролират другите, изливайки собствената си несигурност и болна психика.

За да усетим манипулаторът е добре да познаваме себе си, кои са нашите слаби места, къде сме уязвими. И при опит на човек да ни засегне точно там, да обмислим дали той не е от описаните.

Ако споделите открито с манипулаторът как се чувствате от неговото отношение към вас, няма да получите нито разбиране, нито емпатия, а най-много казаното да се използва срещу вас в бъдеще. Не се опитвайте да променяте тези хора. А работете над вас и вашите слаби страни.

Ако прекъснете връзката си с такъв човек, той или ще се залепи по-силно за вас, опитвайки се да не ви изпусне или ще потърси други подходящи за него. Съществуват много отношения, където са с по-близки хора от семейството и не могат лесно да се избегнат. Там вече е свързано с отработването на моделите и е въпрос на личен избор как да постъпите. Ако манипулаторът не ви е толкова близък е лесен варианта да сте по-далеч от него. 

Изследването на вашите чувства със сигурност е едно от нещата, които ще ви помогнат, за да се почувствате по-силни и да прекратите общуването с този човек. Естествено всеки човек ни носи опит и ни показва кое е добре да променим в нас. В момент, когато сте наясно със себе си, държите на собствените си граници и обичате себе си, ще спрете да привличате такива хора.

Ето някои черти на хората, които са подвластни на манипулиране:

Отдадени са на идеята да се грижат за други хора.

Това им доставя удоволствие. Всичко е хубаво до момента, когато не правиш прекалено много за другите и пренебрегваш своите нужди. Този вид саможертва грешно се смята за нещо велико. Следвайки идеята, че ако човек не е полезен на себе си, не може да е полезен за околните. Говоря за грижи, при които се изпада в крайно положение.

Нуждаят се от одобрението на околните и са прекалено доверчиви.

Основният проблем тук е страхът от изоставяне и отхвърляне. Дълбоко в себе си тези хора са склонни да правят дори нещо против волята си, само за да имат нужното одобрение и компания. Несигърността, липсата на представа за себе си засилва нуждата от одобрение.

– Хора, които се боят от изказването на негативни емоции.

Прикриването на каквито и да е емоции във вас, не води до нещо полезно. Въпреки, че изказването на гняв или негативни емоции не е за предпочитане, някои хора ще замълчат напълно с целта да избегнат каквато и да е конфронтация. Това усещане идва от грешната представа за разговорите, в които се изказват различни мнения. Не всеки диалог се превръща в спор. Тук манипулаторът лесно ще се възползва като повиши тон и получи каквото иска.

– Хора, които не могат да кажат НЕ.

Определянето на граници, които другите да спазват по отношение на вас е едно от здравословните неща, които можете да направите за себе си. За границите и тяхната необходимост прочетете ТУК. С цел да поддържате добри граници в общуването с другите, е добре да си изградите граница на търпимост. Придобиването на техники чрез които ще придобиете твърдостта да казвате НЕ, когато пожелаете е друг начин, чрез който ще спрете да привличате такива хора.

– Хора, които нямат ясна престава за себе си.

Колко добре познавате себе си – знаете ли кои са вашите слаби места, знаете ли как да държите на себе си, на своята позиция и посока. Без ясна дефиниция за себе си можете да бъдете лесна мишена за манипулиране.

Автор: Видислава Тодорова / Източник: Vidislava.com