Модата в имената

  • Сподели:
Модата в имената

Сигурно на всеки му се е случвало да чуе някое ново и необичайно име. Понякога странните имена не ни харесват, защото нямат никакви положителни културни асоциации за ухото. Понякога обаче ни карат да се замисляме за произхода им или просто предизвикват интерес.

В България се среща голямо разнообразие от имена - според Националния Статистическия Институт към декември 2011 г. те са 67 хиляди. При жените разнообразието на имената е по-голямо отколкото при мъжете, както сочи същата статистика. Разбира се, в нея са включени и такива на различни групи на населението, но фактът на невероятно богатство на избор от имена остава.

Интересно е, че традиционните за български език имена като Георги, Мария, Елена, Димитър, Николай и т.н., продължават да се дават и днес, докато в множество европейски страни се предпочитат имена, които имат чуждестранно звучене. Донякъде такава тенденция се забелязва и в България. През 2011 г. много популярни сред младите родители стават имената Александър, Александра, Даниел, Мартин, Виктор, Виктория, Кристиян, Кристина. Но тези имена не са непознати в България и преди 2011 г., а по-скоро са лесни за произнасяне от европейците, защото се срещат и в Европа.

Друга е ситуацията с имена като Ванеса, Роксана, Вивиан, Изабела, Веста и т.н., които по-скоро са опит за оригиналност. Дали това е сполучливо или не, всеки може сам да прецени.

Ако по имената може да се съди и за културата на обществото, приятно е да се отбележи, че у нас продължават да се ценят класическите и традиционните български имена. Търси се обаче и разнообразие сред по-необичайни имена. Във всяко едно отношение е важно чувството за мярка – родителите не трябва да го забравят, най-вече когато избират име за детето си.