Можем ли да даваме съвети?

  • Сподели:
Можем ли да даваме съвети?

Различава ли се съветът от просто една различна гледна точка? Колкото и да искаме, не можем да се поставим на мястото на някого другиго, нито да преценим какво му е нужно. Причината - ние не познаваме онзи вътрешен свят, който го ръководи.

Казват, че помощта е полезна само когато е поискана. Същото важи и за съветите, защото в тях се крие една важна тънкост – те рядко са обективни. Ето защо, когато съветването се свежда до порицание или лекция за това какъв трябва да бъдеш, ние не говорим на другия, а на себе си.

Единствено отваряйки се за същността на човека срещу нас, единствено приемайки го извън собствените си ценностни ограничения, можем да създадем късче покой, което да му подарим. Но, за да се случи това, първо трябва да сме се опитали да разберем себе си.

Не го ли направим, ние препредаваме празни думи, по-скоро неподходящи, които няма да докоснат чуждата душа, но ще оставят отпечатък в съзнанието. Днес най-често се получава именно това. Хората се опитват да живеят по чужди правила, с което стават роби на собственото си безразсъдство, и се чувстват щастливи само когато получат удовлетворение от спазването на предписани форми на поведение.

В такова състояние да дадеш съвет означава или да побутнеш още някого към своя коловоз, или да го накараш да се чувства виновен, задето се опитва да следва собствения си ритъм. А именно тези пътища отдалечават човека от всичко, за което копнее неговата душа.

Освен свобода, съветът означава разбиране – двете донякъде се припокриват. Ако подаваме ръка, не би следвало да съдим. Добре ще е да сме готови и да споделим – знания, инстинкт и разсъждения, разбира се, ако ги има, но най-вече е нужна готовността да погледнеш към онова, което не познаваш. С обич и топлота.

Е, тогава силната ни склонност да даваме съвети не е ли някак смешна, дори нарцистична? Мислим си, че сме готови за всичко това?

Ако искаме да помогнем, най-ценното, което можем да дадем са подкрепата и обичта. А добрият съвет? Той е просто способността да насочиш съзнанието на човека към истината, намираща се някъде вътре в него.

Вижте още прекрасни текстове от авторката на facebook.com/Airletters