Можем ли да контролираме нивото на стреса чрез хранене

  • Сподели:
Можем ли да контролираме нивото на стреса чрез хранене

 

Добрата новина е, че симптомите на BURNOUT и хроничен стрес могат да бъдат подобрени с малки промени в начина на хранене. Производството на кортизол има естествен ритъм, свързан с цикъла на съня: нивата на кортизол са най-високи сутрин, което ви помага да станете от леглото и да се раздвижите, а най-ниски -вечер, когато е време за почивка. Какво, кога и как ядете играе основна роля в регулирането на кортизола и поддържането на здравословното му ниво. Ако искате да подпомогнете контрола върху стреса чрез хранене, вижте съветите по-долу:

Яжте редовно през деня. Не оставайте гладни за повече от три или четири часа. Този модел помага да регулирате нивата на кръвната си захар и да поддържате здравословен ритъм на кортизола.

Започнете деня със закуска, която помага да контролирате нивата на кръвната захар. Направете обяда най-голямото хранене за деня. Вечерята трябва да е по-лека и по-рано, за да насърчите спокойния нощен сън. Когато се храним, нивата на кортизол естествено се увеличават. Ако ядем твърде близо до лягане, това може да наруши съня ни. Опитайте се да оставите поне три часа между вечерята и лягането, за да дадете на тялото си време да усвои храната и нивата на кортизол да намалеят.

Насочете се както към разнообразие, така и към изобилие от зеленчуци в храната си, заедно с една порция пълноценен протеин на ден. Животинският протеин - като яйца, млечни продукти, риба, птици или червено месо - предлага пълен спектър от аминокиселини и има най-висока бионаличност на хранителни вещества - това означава, че се усвоява по-лесно. Ако сте веган или вегетарианец, не забравяйте да приемате поне една порция допълнителни протеини (като боб и ориз) или не-ГМО соеви продукти на ден, за да сте сигурни, че получавате всички основни аминокиселини.

Яжте храни, които подпомагат здравословната реакция на тялото към стреса. Включете в диетата си авокадо, мазна риба, пълнозърнести сортове пшеница и овесени ядки. Хранителни добавки като ашваганда, родиола, рибено масло, L-теанин, витамини от група В, магнезий и витамин С могат да са ви от полза.

Пийте повече вода. Дори леката дехидратация може да понижи настроението ни и да  повиши нивата на хормона на стреса кортизол. Дехидратацията ще накара тялото ви да спре да функционира правилно, което също може да доведе до безпокойство ... така че пийнете глътка вода!

Избягвайте кофеина. Една утешителна чаша кафе може да не е толкова добра за нервите ви. Докато ви дава временен тласък, кофеинът предизвиква инжектиране на адреналин във вашия организъм и повишава нивата на хормона на стреса кортизол. Чаша кафе в късния следобяд може допълнително да повиши стреса и да създаде проблеми за страдащите от тревожност.

Пийте умерено зелен чай. Чувствате ли се ядосани? Зеленият чай е източник на химикали, които могат да помогнат за облекчаване на гнева.

Намалете приема на захар, рафинирани въглехидрати и алкохол. Лесно се става зависим от тези храни – почти всеки от нас, когато е под стрес, има нужда от нещо сладко, парче шоколад или чаша вино. Умереният прием на тези храни може да бъде част от здравословната, балансирана диета, но понякога трябва да се преборим със себе си. Често е по-лесно да се откажем от шоколада за известно време, отколкото да го ограничим. Дори и да се почувствате зле през първите няколко дни, скоро след това ще преодолеете зависимостта си и ще откриете естествената си енергия, без да имате нужда от стимуланти, за които погрешно смятаме, че ни помагат да преборим стреса.