Музиката и нейната скрита сила

  • Сподели:
Музиката и нейната скрита сила

За значението на нещата, които са част от ежедневието ни, се замисляме рядко. Те са толкова обичайни за живота ни, че дори не си даваме сметка колко може да са важни.

Това с пълна сила важи за музиката. Ще поговорим малко за това как може да ни влияе тя, без да задълбаваме в статистики, научни експерименти и точни проценти. Всичко казано по-долу е мое лично мнение и убеждение, а вярвам в него ще се припознаят и други.

Въздействието върху нашето настроение

Настроенията са, нека ги наречем така - психологически феномен, отразяващ емоционалното ни състояние, характеризиращ се с краткотрайност и изменчивост. Те са продукт на нашата сложна природа и интелект, несравним с този на което и да е друго живо същество. Точно затова най- вече за хората е характерна промяната в настроенията и то ежедневно. Причините могат да идват както от външната среда - промените в действителността, така и от вътрешните ни размисли.

Музиката е важен регулатор за настроенията

Засилващ ефект

Подсъзнателно повечето от нас разделят любимите си песни на две големи групи, според това кога биха ги слушали. Първата група ще наречем позитивна. Музиката, принадлежаща към нея, е енергична, зареждаща, ритмична и звучи разтоварващо. Слушаме я на плажа, във фитнеса, с приятели, в дискотеките. Положителното ни настроение в тези ситуации е "основата", а песните "надграждат", в което се крие и засилващият ефект.

Нагледен пример е слушането на музика при спортуване. Вероятно сте забелязали, че бягането или ходенето на фитнес например, протичат по-досадно без музика или на фона на такава, която не ви зарежда. Когато обаче тренирате, слушайки песни, които сте подбрали за тази цел, се чувствате по-мотивирани и често надминавате очаквания норматив. Със сигурност явлението може да се обясни и научно, като се обърне внимание на хормоните, които отделяме и тяхното количество, но нека оставим този аспект от темата на посветените на медицината.

Втората група песни е негативната - бавна и минорна. Нея най-често пазим за моментите, в които се чувстваме зле, преминаваме през трудни периоди, преживяваме загуба или поражение. Лошото настроение, примесено с такава музика, може да е нож с две остриета. От една страна ни помага да изстрадаме, да почувстваме всичко дълбоко в себе си и така да продължим напред. От друга обаче, комбинацията крие риска от изолиране, влошаване на цялостното душевно състояние, а понякога и от депресия.

Обратен ефект

Освен да засилва усещанията ни, тоест да служи като второстепенен фактор за настроението ни, музиката може да постига и пълната му промяна. Без значение дали сме ядосани, разочаровани, без настроение, слушайки любимите си песни, ние ги асоциираме с приятни емоции, което води до изместване на проблема на заден план или дори до пълното му игнориране.

В този смисъл може да се твърди, че музиката има и терапевтични качества. Когато нямаме желание да споделим тревогите си дори с приятел, неслучайно се обръщаме към музиката, тъй като тя има силата да ни помага, без да навлиза в личното ни пространство с безброй въпроси и непремерен субективизъм.

Тази песен ми напомня за...

Друго впечатляващо качество на музиката е способността й да ни връща към определени ситуации, периоди от живота ни, хора, места. Обяснението за това е просто - в дадения минал момент песента Х ни е направила впечатление - чули сме я, вероятно ни е допаднала, но нейното откриване не е било случайно, а се е свързвало с нещо значимо за нас. Това обяснява защо всеки път, когато я слушаме, тя отключва спомените за това събитие, човек или място. Точно отношението ни спрямо последните - положително или отрицателно, най-често определя дали харесваме или мразим песента.

Предразполагащ ефект

Запитвали ли сте се защо на все повече обществени места на заден план звучат песни от определен стил - в магазини за дрехи, в ресторанти, супермаркети. Подобни места могат да функционират и без музика, но все по-често я използват, за да извличат полза от качествата й.

Тя създава у клиентите желаното от търговците настроение, приятна обстановка и ги предразполага към (да го кажем направо) харчене на повече пари. Разбира се, този трик трябва да се използва внимателно, тъй като лошо подбраната или прекалено силната музика може да накара човек дори да побърза да излезе от магазина.

Подобрена физическа активност и работоспособност

Тъй като върху нашето настроение е оказано влияние, промените няма как да не намерят и външен израз. Освен че ни прави по-енергични, музиката създава усещането, че времето минава по-бързо. Как? Като прави задълженията ни по-малко скучни и повече приятни. А както знаем времето тече много по-бързо, когато си прекарваме добре.

Във връзка с темата са правени много научни изследвания, които водят до още изненадващи ефекти като подобряване на съня, на концентрацията, благоприятно въздействие при сърдечни заболявания, Алцхаймер и дори повишаване на IQ-то.

Всичко казано и изписано в книги и в интернет доказва, че не би било преувеличено, ако приемем музиката за едно от невидимите лекарства - както на духа, така и на тялото.