Намерете време за празнота

  • Сподели:
Намерете време за празнота

Първо наблюдавайте себе си. Бъдете такива, каквито сте, но без да бързате, без да проявявате нетърпение. Дали някой от нас намира време да не мисли за нищо в своето всекидневие?

Повечето хора биха казали: "Не мога да отделя и една минута за подобно нещо".
Непрекъснато се чувстваме притискани от времето, от работата и от всичко останало, което изпълва живота ни. Съвременното битие е по-забързано от всякога.

Всеки ден по цял ден ние се опитваме да дадем най-доброто от себе си само и само да свършим онова, което трябва да бъде направено. Ако се потопим напълно в тази рутина, несъзнателно, но неизбежно ще изгубим перспективата за истинското си аз и за истинското щастие.

Единственото, от което се нуждаете, е да отделяте някакви си десет минути всеки ден. Опитайте се да намерите време за празнота, за мигове, в които не мислите за нищо.
Просто се постарайте да прочистите съзнанието си и да не обръщате никакво внимание на нещата около вас.

В ума ви ще блуждаят различни мисли, но се постарайте да ги отпратите една по една.
След като го направите, ще започнете да забелязвате настоящия момент, да улавяте неуловимите промени в природата, които ви поддържат живи.

Когато вниманието ви не е отвлечено от други неща, тогава се разкрива вашето чисто и истинско аз. Намирането на време да не се мисли за нищо – това е първата стъпка към постигането на просто живеене.

Откъс от книгата на дзенбудиския монах Шунмьо Масуно "Изкуството да живеем просто", издателство "Колибри"