Наполеон Хил: Най-голям и най-бърз успех постигате, когато помагате на другите да успеят

  • Сподели:
Наполеон Хил: Най-голям и най-бърз успех постигате, когато помагате на другите да успеят

Наполеон Хил (1883-1970) е американски юрист, журналист, лектор и писател, един от пионерите в областта на литературата за самоусъвършенстване и постигане на личен успех.

След 20-годишен труд и интервюиране на повече от 500 преуспели личности в началото на ХХ век, той завършва прословутата си книга "Мисли и забогатявай" (Think and Grow Rich), където по задълбочен, но много достъпен начин развива философията на успеха.

Наполеон Хил е бил съветник за връзки с обществеността на двама американски президенти Удроу Уилсън и Франклин Делано Рузвелт.

HighViewArt.com подбра двадесет любими мисли от Наполеон Хил:

1. "Всеки, който се оплаква, че няма шанс, просто си гради алиби, за да прикрие нежеланието си да поеме отговорност и да използва въображението си."

2. "Ако ви трябва съвет, потърсете компетентни експерти и опитни специалисти и платете за съветите им. Стойността на "безценните съвети", които постоянно получавате от колеги и приятели, ще бъде точно такава, каквато е цената им – нулева."

3. "Вечна истина е, че на хората се заплаща повече за способността им да накарат другите да работят."

4. "Без лично въодушевление и ентусиазъм никого няма да убедите."

5. "Всяко човешко същество, достигнало зряла възраст, разбира значението на парите и иска да ги има. Само искането обаче не ще донесе парите. Успехът идва, когато горещото желание прерасне в страст, когато човек започне да строи конкретни планове и да ги изпълнява, не допускайки мисълта за поражение."

6. "Ако забелязвате възможностите толкова бързо, колкото забелязвате недостатъците у другите, успехът ви няма да закъснее."

7. "Вярвайте, че всички ваши проблеми могат да намерят подходящи решения, но приемете факта, че решенията може не винаги да са по вкуса ви."

8. "Би трябвало да се смята за престъпление, когато някой родител чрез излишна критика втълпи в мисълта на детето си комплекси за малоценност."

9. "Вие сте това, което сте в резултат на установените ви навици."

10. "Големият ти шанс може да бъде точно там, където си сега."

11. "Ако посочвате датата, до която да свършите дадена дейност, вие поемате ангажимент пред самите себе си, което допълнително ви мотивира."

12. "Възможно е да установите, че целта ви се променя в резултат на наученото в процеса на работата; важното е обаче да се захванете за работа незабавно."

13. "Богатството не се изразява само в материални стойности. Истинското богатство вие самите носите в себе си."

14. "Времето, което много хора губят само за клюкарстване, е достатъчно, за да си осигурят целия лукс, на който завиждат у другите. Времето е най-голямото ни богатство."

15. "Ако продължавате да се фокусирате върху бедността, ще настроите ума си да я приеме като нещо неизбежно и в крайна сметка ще придобиете съзнание на неудачници. По този начин милиони хора са обрекли живота си на бедност и мизерия."

16. "Въпрос за самоанализ: Ако през изтеклата година бях клиент на себе си, щях ли да остана доволен от свършената работа?"

17. "Богатството, властта, здравето, щастието и личното удовлетворение във вашия живот зависят от един-единствен човек – от вас самия!"

18. "Всеки ден изисквайте от живота някакви разумни дивиденти, вместо да очаквате те сами да дойдат. Ще се изненадате колко много от желаните в живота неща притежавате, без да ги забелязвате."

19. "Ако спадате към онези, които вярват, че упоритият труд и почтеността ще бъдат възмездени по заслуги сами по себе си – отхвърлете тази мисъл! Това не е вярно! Изключителното богатство никога не е резултат само на упорита работа."

20. "Всеки ден отделяйте време, за да поговорите с брачния си партньор за това какво искате да постигнете и как смятате да го постигнете. От самото начало превърнете брака си в двигателно ядро от съмишленици и той ще бъде стабилен и ще ви крепи в най-тежките моменти."

По материали от "Уикицитат".