Направи нещо или го забрави

  • Сподели:
Направи нещо или го забрави

Направи нещо или го забрави! - това може би е най-полезният съвет, който някой някога ми е давал. Ставаше въпрос за нещо дребно - естетически проблем, който налагаше да сложа брекети. Нищо страшно, нищо необичайно, но все пак нещо, което не ми даваше покой.

Бях заседнала между това да се страхувам да предприема действия и това да не мога да се примиря с нещо в себе си. И така доста време. Докато една мъдра жена не ми каза: "Направи нещо или го забрави!".

Звучи прекалено просто, за да е истина, нали? Искам да кажа - проблемите трябва да имат дълги решения като математически задачи, задължително придружени с таблици и формули. Не можех да повярвам, че нещо може просто да се "направи". Толкова се бях вкопчила в проблема, че не виждах евентуалните решения. Нещо повече - колкото повече се задълбочавах, толкова повече пречки откривах. Както е казал Фредерико Моча - "Страхът е лош съветник". И не знам колко пази лозето, но определено те "предпазва" от това да действаш.

Години по-късно щях да оправя проблема и щях да си спомня колко простичко и все пак вярно прозвучаха онези думи в тихия следобед - "Направи нещо или го забрави!". Тя ми даде съвет за нещо незначително - не предполагаше, че ми е дала принцип, по който да живея и който мога да приложа към всяко едно нещо. Не сте доволни от работата си - започнете да търсите нова, не обичате човека до себе си - прекратете токсичната връзка, не харесвате тялото си - започнете да спортувате и т.н. Нещата няма да се оправят от само себе си, затова или направете нещо, или се примирете със ситуацията.

Ако решите да действате - действайте сега - всеки ден, малко по малко. И не се отказвайте, докато не постигнете целта си. Ако решите да оставите нещата така, така да бъде. Но спрете да се оплаквате и да се самосъжалявате. Оставете нещата в миналото и продължете напред - щом проблемът не е толкова належащ, че да се захванете с него, щом можете да живеете с това нещо, каквото и да е то, направете го и насочете мислите си в друга посока, защото нещо друго заслужава вашето внимание.

Преди бях в омагьосания кръг на тревожността. Но вече знам, че всеки проблем има (най-малко) две решения и че да избереш едно от тях е половината път за справяне със ситуацията. Затова когато някой ми поиска съвет, повтарям любимия си принцип - каквото и да е това нещо, което ви притеснява, колкото и страшно да е - вземете решение - оправете го или го забравете. Но каквото и да решите, помнете, че зависи само и единствено от вас!