Нашите емоции - приятел или враг?

  • Сподели:
Нашите емоции  - приятел или враг?

"Човек не е това, за което се мисли, а това, което мисли." Тази мисъл обяснява защо едни хора сякаш успяват с всичко, с което се захванат, а други, се изправят пред поредица от препятствия.Относително лесно е да преборим пречка по пътя си, но е доста по-трудно е да осъзнаем и овладеем бариерите вътре в нас.

Сериозен препъни камък пред това да сбъдваме мечтите си са нашите емоции. Причината е, че те имат различна вибрационна сила и според своето място в йерархията могат да ни дърпат назад като тежест, която носим на гърба си или да ни издигат на по-високи нива на съзнание и реализация. Йерархия на емоциите според техния вибрационен ефект:

1. Благодарност
– тя е мощна сила, която може да преобърне не само вашата настройка, но и живота ви. Чрез нея вие се фокусирате върху това, което имате и то става все повече, множи се. Съответно, като отместите съзнанието си от липсите – това, което нямате, се свива и става все по-малко. Благодарността е ежедневна практика на най-влиятелните и богати хора в света. Тя е мощна техника за излизане от тежки ситуации и аз ви я препоръчвам горещо.

Още сега напишете на един лист всичко, за което сте благодарни – това, че сте здрави, че имате работа, връзка, дом, приятели... Колкото по-дълъг е списъкът, толкова по-добре. Ако се затруднявате да изброите 100 неща, за които сте благодарни, значи е още по-наложително да го направите. Имате ли електричество, топла вода, дрехи на гърба и още много в гардероба, храна на масата? А знаете ли колко много хора живеят, без да могат да разчитат на тези екстри?

Пишете всеки ден – сутрин или вечер на листче или в тетрадка всички неща, за които сте благодарни (или поне 10) и ви гарантирам, че след няколко месеца ще се усещате съвсем различен човек. И ще бъдете такъв. Благодарността за всичко хубаво, привлича още от него.

2. Любов – за да можете да я давате на другите безусловно и безгранично, е нужно на първо място да я изпитвате към себе си. Можеш да даваш само това, което имаш – ако не носиш любов към себе си и си готов непрестанно да се критикуваш и обезценяваш, подходът ти и към другите е същият – обичаш ги само, когато постъпват по определен начин и ти дават желаното отношение.

Това обаче не е безусловна любов, а такава, която зависи от определени обстоятелства – обичам те, ако..., обичам те, когато... Разбираш, че обичаш истински някого, когато свръхценност за теб е той да бъде щастлив – независимо дали е с теб или без теб, независимо дали харесваш изборите му и това, което прави.

3. Щастие – отговорен си само и единствено за собственото си щастие – не за това на партньора, родителите, колегите и приятелите си, дори не за това на децата си. Дали ще си щастлив или нещастен, е въпрос на избор, защото как ще възприемеш конкретната ситуация, е въпрос на гледна точка. Ако ви е трудно да разберете това, книгата на Анди Андрюс "Проницателят" ще ви помогне.

4. Вяра – ако не вярваме в любовта и в щастието, няма как да ги живеем. Упованието на по-великата мъдрост от нашата, доверието в законите на Вселената и в наличието на глобален план, от който ние самите сме брънка, са в основата на това да живееш с лекота.

5. Спокойствие – ако си в баланс със себе си и чуваш вътрешния си глас, много малко неща, идващи отвън, могат да те извадят от твоя център.

6. Интерес – да си с отворени сетива към възможностите, да си гладен за знания и постижения, е основният двигател към това да сбъдваш чудесата в живота си.

7. Гняв – той разяжда отвътре и те заслепява. Прошката е лекарството за него. За да можеш да я дадеш на другите, първо трябва да простиш сам на себе си – за грешките, за провалите, за моментите, в които си предавал сам себе си. Бъди благодарен всичко това, защото то те е направило това, което си в момента.

8. Вина - тя те дърпа назад и те разяжда. Погледни към нещата, които си направил и ги приеми. Няма как да изживееш отново миналото, но ако си позволиш да изоставиш вината и да тръгнеш напред, можеш да оставиш следа.

9. Обида – може би ти харесва да те хвалят, но се засягаш, когато те критикуват – с повечето хора е така. Ако погледнеш на обидата като на негативна обратна връзка, вибрацията ти се сменя. А и не забравяй, че хората виждат в другите само това, което те самите носят.

10. Безсилие – в психологията има термин "заучена безпомощност" – това означава да търсиш причината за това, което ти се случва, само вътре в себе си и уверен, че за нищо не ставаш и не можеш да излезеш от ситуацията, да промениш живота си, да спреш да опитваш. Изход винаги има. Въпросът е да си позволиш да го видиш.

Важно е да знаете, че всяка негативна емоция в скалата може да се преобразува чрез благодарността и любовта. Ако ги пуснете в живота си, нещата, които ви тровят, ще се стопят, защото реалност не съществува, създавате я самите вие.

Снимка: positivepsychologyprogram.com