Най-добрият учител в живота са грешките!

  • Сподели:
Най-добрият учител в живота са грешките!

Грешките – няма нищо по-поучаващо от тях и стига да запомниш, че си се опарил, следващият път няма да го повториш!

За съжаление много от нас забравят затова, че са се опарили и грешат отново и отново на едно и също място в живота си, за едно и също нещо.

Всичко зависи от гледната точка все пак, ако човек гледа на грешките си като на учители в живота, те не са онези пагубни и парещи моменти от миналото. Ако обаче зацикля на едно и също място дълго време, навярно гледа на грешките си като на проклятие, което е виновно за несполуките в живота му.

Идеални хора и идеални животи няма. Няма идеални ситуации и преживявания – има само един път и една съдба, която ни е дадена безкористно, за да я извървим. Как ще го направим си е наш личен избор, наша карма и съдба.

Ако погледнем на грешките под призмата на детското, то как бихме могли да се научим на нещо, ако никога не сме грешили? Това би било равносилно на ситуацията никога да не сме живели истински.

Да сгрешиш не е лошо и в повечето случаи не е фатално. Фаталното идва, когато безброй пъти повтаряш една и съща грешка, без дори да го осъзнаваш и осмисляш!

Само боговете не грешат, може би, но затова и всичко човешко им е чуждо. Истинската вяра се поражда от мисълта, че след поредната грешка в живота си, ще се изправиш гордо, ще я приемеш и ще продължиш напред, за да я поправиш.

Разбира се, никога няма да си същият човек, който си бил преди, защото уроците на живота понякога са сурови, но все пак без тях той е празен.

Обърнете се назад и премислете, след колко грешки се поучихте и ги поправихте. Навярно след една, две или няколко вероятно.

Разбрахте ли въобще поуките от тях или ви остана само горчивината и болката? Дали, ако бяхте спрели за момент, оценили, че сега е било писано да сгрешите, защото това е било червена лампичка по пътя на живота ви!

Може би нямаше да сгрешите отново, а може би щяхте, но по по-различен начин. Каквото и да е все пак основното си остава – грешките са уроци!

Като уроци те трябва да бъдат научени и разбрани, но рядко ги възприемаме така и там ни е грешката! Започнете от днес да се поучавате от грешките си, за да не ги повтаряте в утрешния ден пак.

Източник: lifetime.bg