Най-силната дума

  • Сподели:
Най-силната дума

Често се сещам за една сцена от филма "Опасен ум", в който Мишел Пфайфър в ролята на учителка в училище за тийнейджъри с проблемно поведение, ги пита за дума, която носи изключителнo силен заряд и мощ в себе си. Едно от момичетата отговаря "избор". Аз бих добавила "вяра". Защото изборът ни зависи от нашата вяра, от това как виждаме света и себе си в него.

Вярата е способността да "виждаш" нещата, които все още не се виждат, да разпознаваш пътя към целта си преди тя да се е появила на хоризонта, да следваш сърцето си, дори когато то те води отвъд познатото и ти се налага да преодоляваш притеснение и страх.

Вярата е търпение да позволиш на нещата да "узряват", защото човек вижда това, за което е готов на дадения етап. Тайните на живота се разкриват постепенно и точно това прави живота интересен. Но трябва да си отворен за различни преживявания и промени, за идеята, че можеш да се учиш цял живот.

На тези, които се боят от болката прекалено много и избират, без да го осъзнават дори, удобството пред развитието, животът не разкрива тайни. Те изживяват една и съща година – години наред. Може да им се случват различни неща, които да ги провокират да излязат от черупката на закостенели разбирания, но те са избрали всичко, което идва като нова идея да бъде или отхвърляно, или да се плъзга по повърхността на душата им, без да допускат каквото и да е в дълбочина. А за да израстваш, трябва да можеш да пускаш живота да "минава" през теб и да се учиш от онези неща, които са пренаредили пластовете в душата ти така, че да се чувстваш по-жив, по-енергичен, по-силен и по-вдъхновен.

За да започнеш работа, която ти е "по душа", дори и да нямаш образование в тази сфера и никакъв стаж, ти трябва вяра. Ако вярваш, че носиш потенциала в себе си, колкото и откази да получиш, ще действаш в посока развитие в желаната посока. Времето ще покаже дали си бил на прав път. Но трябва да си дадеш достатъчно шанс и време да усъвършенстваш нужните умения и да се свържеш с хора, които вече работят в желаната от теб сфера, за да се ориентираш по-добре.

За да се получи, трябва креативност и вяра, иначе няма да виждаш възможностите, които се появяват на пътя ти. Моят личен опит показва, че ако не знаеш към какво да се насочиш, най-доброто, което можеш да направиш е да си спомниш кое в детството те e "дърпало" към себе си, кое си правил с голямо желание и си усещал прилив на енергия, губейки представа за време.

Вярата е основното условие и ако искаш да имаш фигурата, за която мечтаеш. Това, което ме учудва, че диети за 5 дни с някакви странни правила са все още много популярни. Тялото реагира на движението и храната, които му осигуряваш. Но отново трябва време. За съжаление, много хора се отказват, когато няма бързи резултати. Те не вярват, че могат да постигнат целта си. Избират junk храни, защото не виждат какво се случва вътре в тялото, когато ги консумират.

Може да има много информация за ползите или вредите от определени храни, но се ръководят от принципа, че щом не усещат на момента тези неща, значи не се случват. И пренебрегват ефекта на натрупването. Той важи и в положителна и в отрицателна посока. Просто е нужно да повярваш и да дадеш шанс и време на тялото си да реагира на грижата за него.

Ако прекараш шест месеца в избиране на здравословни храни (не диети, а истински, пълни с хранителни вещества натурални продукти) и започнеш да се движиш повече (какъвто и да е спорт – танци, фитнес, аеробика…) без да се мериш на кантар през цялото време (за да се оставиш на вярата, а не на цифрите), виж какво ще се случи след половин година. Тялото ще ти се отблагодари със здраве и хубави пропорции, когато се съобразяваш с истинските му нужди. Нуждата от вкуса на junk храната не е истинска, не е естествена. Има изследвания, доказващи, че тези храни съдържат съставки с пристрастяващ ефект.

И накрая, ако вярваш, че заслужаваш щастие, ти ще продължаваш да го търсиш, дори когато си тъжен или ти се налага да преодоляваш препятствия. Ако вярваш, че заслужаваш добри приятели и красиви отношения с човека, който те привлича – такива, които ти помагат да израстваш и те вдъхновяват, ще разпознаваш хората, които те карат да се чувстваш изпълнен със страст и вдъхновение и самият ти ще бъдеш това, което търсиш у другите – добър приятел, вдъхновение и страст – дори без да влагаш усилия, ще ти "идва отвътре".

Всичко е въпрос на вяра в себе си, в доброто, в това, че заслужаваш да ти се случват хубави неща и ти самият да ги случваш за себе си и за тези, които са важни за теб.

В моментите, когато се чувстваш изгубен, се остави на вярата да те води. Може да се уединиш, за да усетиш интуицията си, да отидеш сред природата, да потърсиш книги, които са написани от други търсещи като теб хора, осъзнали важността на осъзнатостта. Може искрено да помолиш Бог да "те хване за ръка" и да те поведе към пътя, който е най-добър за теб.

Каквото и да избереш, важното е да имаш вяра в доброто.

Автор: Мария Димитрова / Myvelikoturnovo.com

Най-силната дума