Най-смисленото нещо, което направих, е да стана майка

  • Сподели:
Най-смисленото нещо, което направих, е да стана майка

От многото мечти, които имах/м, от онези пориви да спася света (ставайки журналист или собственик на публичен дом), през високите си хипарско-анархически младежки идеали, та до днес, осъзнавам, че най-смисленето нещо, което направих, е да стана майка. На три чудесни, различни, шарени, добри, интересни деца.

Майките сме чудато нещо: с едни и същи ръце правим кекс, зашиваме копче, оправяме ключ за лампа, галим, тропаме по маса (с ръка свита в малко жестоко юмруче), носим чанти с покупки, разхождаме куче, пушим цигара, чистим въшки и лекуваме болни коремчета! С едни и същи очи обичаме, плачем, потъваме, прокарваме си път и омъртвяваме на място!

Ние сме машини: търчим на сто места, можем да сготвим от три продукта 4-степенно меню, ходим на работа, караме коли (плюс ски, скутери и каквото се наложи), някои от нас дори успяват и да изглеждат добре!

Но това, което ни сплотява, независимо от свободите ни, правата ни, способностите ни и външните ни различия е едно - любовта ни!

Моята мама вече отдавна я няма. Мама беше много висока, много свенлива и до лудост красива! Мама имаше зелени очи, бяла като мляко кожа и гарваново черни коси. Мама можеше да ме излекува с целувка, да ме нахока с мълчание и беше наи-справедливият ми съдник! Осем години не лекуват. Нищо не лекува, когато я няма майчината любов.

Чувстваш се толкова малък, толкова безпомощен, толкова сам. Толкова силно стиска за гърлото понякога, че се задушаваш от безсилието дори да плачеш.
Много искам да знам, че и моите деца чувстват моята обич. Че не ги задушавам с нея, че не ги карам да бягат и да се крият от мен.
Днес намерете време да целунете майките си. Докато можете.
 

Автор: Марта Блънт

Истории От Гардероба