''Не беше просто актриса, а неопитомено същество. Такава си остана докрая...'' спомен за Пепа Николова

  • Сподели:
''Не беше просто актриса, а неопитомено същество. Такава си остана докрая...''  спомен за Пепа Николова

На днешния ден си спомняме за голямата българска актриса Пепа Николова, която си отиде на 22-ри септември 2006 г.
За нея режисьорът Крикор Азарян е казал: "Не беше просто актриса, а неопитомено същество. Такава си остана докрая..."

Представяме ви някои нейни цитати доста актуални и за нашето съвремие:

"За да спечелиш публиката и електората, никога не трябва да се преструваш, трябва да бъдеш безкрайно откровен, до болка откровен, дори когато губиш. Публиката разбира и може да прости, когато грешиш, но никога не прощава, когато лъжеш. Това важи с пълна сила и за тези, които ни управляват и които непрекъснато ни лъжат. Толко ни лъжат, че вече ни се повръща от политика."

"Сигурно Господ не дава всичко наведнъж. Едно като дава, друго взема. Държава-рай ние я направихме пустиня, докато една държава като Израел от пустиня стана рай."

"Бедният човек, като дойде на власт, гледа първо собствения си джоб да напълни, в пазвата, в скута, навсякъде да си набута пари. Че на всичкото отгоре почват и да се вземат на сериозно, забравяйки, че са попаднали във властта по абсолютна случайност. Нали виждате колко от тях вече си отидоха и никой няма спомен от тях. И имената им вече сме забравили. Обаче теглим безобразията, които извършиха."

"Българинът иска хем булка, хем любовница. И ако може да преде и на двете места цял живот – така и той сит, и имотът му цял. А има и такива, които са готови за имот и детето си да заменят..."

"За да бъдеш голям актьор, преди всичко трябва да бъдеш голям човек. Не може да си мижитурка в живота и да си велик на сцената."

"Много са ме млатили в това българско кино."

"И до ден днешен не мога да разбера защо в цял свят търсят характерните, остри актьори, а ние – не. Даже имаше време, когато режисьорите казваха: добре е, обаче да говори като еди-коя си, да ходи като еди-коя си, да се целува като еди-коя си... Хубаво, ама тогава вече не си ти!"

"Всякакви съм ги играла. За мен е кантар – главното е да не приличам, че съм артистка."

"Професията е много тежка. Много е трудно да те оскърбят и пак да продължиш да играеш. Режисьорите оскърбяват артиста... Аз станах случайно артистка. Исках да стана певица. Мисля, че артист си не само на сцената. Ти трябва да си артист на щанда, на работното си място – да посрещнеш човека..., ако ме накараш да купя един портокал – също си артист. Така да ми го предложиш, че да няма как да ти откажа. Познавам такива хора и много обичам да се събирам с тях, щото се зареждам."

"Славата е миг, след това продължаваш да копаш и да се доказваш. Пазя се от тази суета. Гледам да не се главозамайвам, защото това е най-страшното, което може да се случи на артиста – да си повярва, че е велик и да започне да пада стремглаво надолу."

"За мен говорят: Остави я Пепа. Тя е шутът в кралския двор."

"Аз съм употребяван и употребен човек. Мен кой не ме е фанал, той не ме е..."