Не фантазирай, не мечтай, бъди в момента

  • Сподели:
Не фантазирай, не мечтай, бъди в момента

Единство

Това е осъзнаването, че всичкото съм аз и то е част от мен. Джеф, Джон са част от мен.Това е просветлението, това е любовта. Това е всичко. Когато умът разпознае това единство, той се разтваря и изчезва. Ние сме в океан, наречен живот.

Всички различни тела са черупки, съдържащи една и съща вода. Имената и формите са една илюзия. Ти вече си свързан, не очаквай признание за близост от другия, каквото и да прави и да мисли, чувствай се близък с него. Не търси отговор. Ако близостта има нужда от отговор, тя се превръща в бизнес. Бъди любящ, това е свобода.

Знание

С четене нещата не стават. Когато влезеш в твоя Голям Ум, цялото знание е на твое разположение. Осъзнавай Големия Ум, вълните му са в теб, просто трябва да се настроиш. Включи се в него. В пълното познаване винаги се надига любовта, защото дълбоко във всяко нещо има любов. Целта на всяка цивилизация е да спомогне за отварянето на любовта.

Знанието може да го предшества, но може и да е резултат от изгрева на любовта. Това е взаимосвързано. Както е при любовта. Обичаш и искаш да знаеш повече, а научавайки повече за нещо или някой, заобичваш повече. Колкото повече навлизаш в знанието, толкова то повече те разтърсва и изумява. Целта му е да задълбочава загадката. Тогава се учудваш, а учудването носи любов в теб, защото любовта е чудото.

Зрялост

Зрялост проявява някой, който не ограничава богатството на света и не го дели. Зрелият човек твърди, че целият свят е неговото богатство. Той казва: "Цялата пълнота ми принадлежи и аз принадлежа на всички. Цялото богатство ми принадлежи, независимо дали е Гита или Коранът, или Библията, или сихизъм, джейнизъм, всичко е мое".

Игра

Животът е "лила" (игра). Животът няма цел, мисия, той е игра, пиеса. Сам по себе си е израз на радост. Не прави нищо, усмихвай се, смей се. Каквото се случва, се случва. И без твоя контрол то е, каквото трябва. Бъди свободен, т.е. буден. Бог е будност. Иначе пребиваме в съня. Не фантазирай, не мечтай, бъди в момента, в сега, в присъствието, в "лила". Така че нека да играем.

И когато си на това ниво на съзнание, не остава нищо за преподаване. Само съществуване. Направи целия живот игра. Играй играта, това е боготворене, това е Бог. Той не стои някъде с тояга, чакайки само да направиш грешка и да те накаже. Това е жестоко спрямо Него. Затова той ти дава толкова свобода, да не вземаш нищо насериозно, а като игра. "Аз правя всичко. Ти ела и седни с мен. Каквото и да е нужно, аз ще го свърша чрез теб." Това ти казва Бог всеки ден.

Илюзията, миражът

Те се раждат от притежаването на красотата. И целият живот е едно преследване на този мираж. А и без това преследване се чувстваш като умрял, като дънер, без чар и радост. Красотата трябва да се боготвори, да й се предадеш. Знай, нищо не е под твой контрол. Няма нужда да се боиш да не загубиш каквото и да е. Това е илюзия. Нещата стават от само себе си. Ти трябва само да наблюдаваш.

Истинската близост

В истинската любов няма разбито сърце. Любовта не може да се счупи, както водата не може да се счупи. Животът е цялост, той е като поток, не разграничава доброто от злото и всякакви събития. Ако им придаваш особено значение, потъваш. Бъди лек, отпусни се, не се притеснявай. Това е природата на един зрял ум, на една зряла любов. Приемай всичко така, сякаш се случва за пръв път, без всякакви обяснения. Всичко трябва да тече плавно, искрено.

Човек трябва да почувства тежкия товар в ума си и сърцето си отвътре. Не е нужно да убеждаваме някой в нещо, нито пък себе си. Истинската близост е, когато ти самият се чувстваш близък. Тя разцъфтява отвътре, но трябва да чакаш, да се отпуснеш. Тя не е нетърпелива, тя познава. Истинската близост е да приемеш за даденост, че ти си близък.

Другият ти принадлежи и ти на него. Не се съмнявай! Да, всеки ме обича, си казвай. Това е тайната. Знай, че никой друг не може да те нарани, че никой друг не съществува –това е истинската близост.Ти си този, който играе ролите на другите. Това е да търсиш в себе си, да не виждаш разликата между себе си и другите. Съществуването е само едно.

Иисус

Иисус и любов са синоними. В Иисус намираме толкова завършен израз на любовта. Най-висшият израз на неизразимото, което животът се стреми да изрази през времената. Хората се избиват в името на Иисус и протестират, и издигат лозунги в името Му, което е напълно противоположно на това, което е проповядвал. Всичко, което насърчава дружелюбието, приятелството, състраданието, любовта и носи радост и щастие в живота ти, как може това да бъде срещу Иисус?

Лечение

Качеството на живота е силно свързано със способността ти да лекуваш. Когато умът е освободен от страх, вина, гняв, когато е ясен, можеш да излекуваш организма си от всичко. Животът има уникалната способност да се лекува и развива. Потенциалът на съзнанието е изумителен.

Промените в него като промяна на ниво семе, може да предизвика промяна на цялото растение, на целия живот. А това означава връщане обратно при извора, при жизнените сили, при самия корен на нашето съзнание.

Здравето може да бъде възстановено чрез внимание върху източника на ума, на съзнанието. Защото чистото съзнание е чиста любов. А любовта е най-висшият лечител на планетата, тя е най-висшата сила. На санскрит здраве означава “сваста”, което означава да си в центъра си.

Любов

Любовта е ядрото на цялото творение. Тя е вездесъща и прониква във всичко, като Бог. Затова Иисус казва: "Бог е любов". Любов е да виждаш Бог в човека до теб. Любов е да не виждаш "друг". Когато израстваш в любовта, “другият” става част от теб. Тогава не мислиш, че служиш. Когато си част от мен, тогава дори не мисля, че ти правя услуга.

Каквото и да правя, го правя за себе си. Любовта е отвъд определенията. Можеш да кажеш, че тя е твоят собствен Аз, когато си освободен от напрежение, когато се чувстваш у дома. Няма друг начин да научиш какво е любов, освен чрез твоя Аз. Любовта не е просто емоция, тя е твоето съществуване, от което си направен. Никога не можеш да срещнеш душевния си партньор, ако преди това не срещнеш душата си.

Медитация

Медитация е да виждаш Бог вътре в теб. Редовно отделяй малко време за своето собствено пространство и навлизай дълбоко в него. Навлизай дълбоко в тази част от теб, която е любов. Ти си океан, има толкова много богатства в теб, толкова много красота.

Можеш да създадеш ситуацията, която искаш около себе си. Тогава най-висшата връзка е възможна. Тя е отвъд времето, защото ти си вечен. Да си тук в Бог, означава да доведеш ума си в настоящия момент – това е медитация.

Мисленето

Мисленето е причина за депресията. Колкото повече се опитваш да мислиш положително, толкова повече си притеглен към негативното. Идва страхът и умът се разделя на две – основата на конфликтността. Положителното мислене само изглежда, че носи полза. Но докосва само повърхността, а боклукът избутва под килима. И след време той започва да вони.

Трябва да преминем отвъд мисленето, да го разберем. Да виждаме как мислите идват и си отиват. Тогава ставаш свободен. Да си мислим, че имаме избор, е робство. Изборът е объркано състояние на ума. Когато умът е ясен, не избираш. Ако разбереш, че нещо е полезно, то идва автоматично. И волята, и съдбата са просто мисли. Каквото е, е. Каквото става, става. Това дава велика свобода. 

Молитвата

Истинската молитва е да се смееш сутрин, но дълбоко отвътре. Смехът ти да идва от центъра на сърцето. Всичко в природата те чака да се смееш. Дори и когато всичко се разпада, пак се смей. Няма нищо по-ценно от твоя смях.

Ако го имаш, никакви събития не могат да те засегнат. Смей се като бебето, с цяло тяло. Пътят на твоя живот е молитва. Самото ти дихание става молитва. Работата ти става молитва. Всичко, което погледнеш с благодарност, става молитва. Нещо дълбоко става в сърцето ти. Това е молитва.

Наблюдение

Буда казва: "Не се асоцирай с усещането, каквото и да става, остави го да става!". Ти не си твоето тяло и твоите усещания, а когато ги наблюдаваш, това е свобода, преминаване отвъд.

Ако наблюдаваш, енергията се излъчва от всяка пора на твоето тяло, тече по-плавно. Със самото внимание върху преходното ставаш пламък от съзнание. Фитилът е тялото, а ти си пламъкът. Когато се наблюдаваме, не правим никакви нови грешки.

Правилното духовно образование 

То е това, което създава у всеки човек чувство на принадлежност към целия свят, на приемане на всички религии по света като свои, при което избираш да практикуваш една, без да порицаваш другите.

А членовете на едно семейство могат да практикуват повече от една религия. Това би трябвало да бъде стратегията за 21 век. Поради липса на подходящо духовно образование и на все¬странно разбиране на всички религии по света, религиозният фанатизъм е пуснал корени в много райони. 

Просветлението 

То не е просто усещане, а знание за твоя Аз, за твоето Същество, което е пространство, празнота, пълнота. Изпълнено с радост, мир, блаженство. Всяка клетка в тялото да се смее. Невинно, чисто, без напрежение и задръжки. Това е просветление.

Прощаване 

Без предаване и без любов нищо не става. Основните причини за повечето ни проблеми са, че се борим със собствения си ум. Прости и на ума си, че поради незнание те тласка в глупави ситуации. Тогава няма да има и конфликти. 

Религия 

Всичките религии на света ти принадлежат. Защото ти си синът на единствения Баща или дъщерята на единствения Баща. Ти принадлежиш на Божественото и То е донесло знанието в различни части на света по различно време на различни хора, когато е било необходимо. Мъдрият и интелигентният ще почерпи от всичко и ще продължи напред.

Погледни под нов ъгъл, през нов кръгозор, когато четеш Стария Завет, Новия завет, Библията или Корана. Във всички религии ще видиш, че всички те водят към едно нещо: човешките ценности, любов, състрадание, радост…

Стара индийска поговорка гласи: "Смисълът на всички свещени писания е две и половина букви". На английски те са 4 букви – L-o-v-e. Този, който не е научил тези букви, не знае нищо, каквото и да направи.

Страхът 

Страхът изчезва, когато го обикнеш. Той се превръща в любов. Затова, когато се появи страх, предай му се. Кали е тъмнина, но я боготворим. В окото също има тъмнина, но само чрез нея може да се види светлината.

Кали е майката, дарителят на знанието. Чрез Кали знанието и светлината се пробуждат. Прекрасни умове са дали символа на Кали. Така се осъзнава красотата. Бог също се възприема като красота. 

Ти си Бог 

Никога не можеш да срещнеш Бог. Когато Го срещнеш, ти изчезваш, остава само Бог. В твоята истинска природа ти си Бог. Освободен от вина, пълен с чувство на предаване, ти си Бог. Това е крайната цел на целия живот. Пълно разцъфване.

Всеки от нас има Голям Ум и той съдържа цялото твое бъдеще, минало, всички надежди, желания, възможности, отговори на всичките ти въпроси, всичко, кое¬то можеш да постигнеш и да имаш. И съдържа всеки друг ум. Всички открития идват от твоя собствен Голям Ум. Само трябва малкият ти ум да осъзнае, че е в центъра на Големия Ум. Като го направи, става тих и се разширява.

Умът 

Умът ти се съмнява в теб, той вижда през своето собствено око, затова мажеш да се довериш на всичко в света, освен на твоя съмняващ се ум. И освобождаването от него е предаване, освобождаване от преценките. Те се правят от нивото на твоето осъзнаване. Т. е., каквото видиш в другия, го виждаш в себе си. Ако видиш егоизъм в другите, виждаш твоето собствено его. Каквото и да дърдори умът, остави го да дърдори. Той е част от теб, но не е твоята същност. Не се бори с него, когато го отричаш, той повече отстоява правото си. Нека умът ти бъде като огледало. След като обектът се отдалечи, в него да не остава никакво впечатление. Ако умът ни не отпечатва мненията, запазва невинността си. Остави ума си да следва посоката, в която тече енергията на живота. Бъди в самия Себе си, в твоя Голям Ум, който винаги е спокоен, тих, съсредоточен. 

Из книгите на Шри Шри Рави Шанкар "Бог обича шегата"; "Мъдростта за новото хилядолетие"; "Да празнуваш тишината".

Подготви: Лияна Фероли