Не правете грешки в чуждия живот, а в своя

  • Сподели:
Не правете грешки в чуждия живот, а в своя

Знаем ли наистина повече от другите? Дори да сме чели повече книги, да сме прекарали повече време, развивайки себе си, да сме преборили някои страхове - кое ни дава право да вземаме решения относно нечий чужд живот?

Ако се съгласим, че всеки има определени уроци, които трябва да научи по пътя си, тогава би трябвало да възприемем, че тези уроци са индивидуални и различни. Все пак на всекиго са дадени както проблеми, така и техните решения.

Въпреки това, приемаме като наш дълг да се намесваме. Не осъзнаваме, че всичко, което знаем в нашия свят, може да е напълно безполезно в този на близките ни. Препоръките и насоките ни отговарят на собствените ни нужди и борби, те са част от нашия уникален път и няма как да паснат на нечий чужд.

Мислим си, че помагаме на децата, приятелите и любимите си като им налагаме правилния за нас начин, но питали ли сме се какво ще стане, ако сгрешим? Никой не е застрахован от това, разбира се, но кое е по-добре - сам да допуснеш грешка или някой друг да сгреши в твоя живот?

Колкото повече обичаме някого, толкова по-голяма свобода трябва да му даваме, а ние правим точно обратното. Страхуваме се от провала на близките си, но дори не се замисляме, че, месейки се в изборите им, можем точно ние да ги провалим. Все пак, ако те без чужда намеса паднат, ще успеят да се изправят и ще станат още по-мъдри отпреди, но ако ние ги бутнем, отнемаме дори шанса им да осъзнаят, че са повалени на земята.

Не трябва да се пазим от грешките, те са полезни за нас - понякога няма друг начин да се научим. Те ни показват, че живеем, че опитваме, че се движим напред, а липсата им говори за застинал живот без развитие. Чрез собствените си грешки, ние осъзнаваме много повече, отколкото с всяка книга или съвет. Благодарение на тях, проглеждаме за всичко, което досега ни е спирало да бъдем щастливи.

Не лишавайте другите от тази мъдрост, не им отнемайте правото да израстват и да се усъвършенстват. Ако искате да проявите истинска обич, не спирайте любимите си хора да грешат, защото по този начин ги спирате и да живеят!