Не се подценявайте

  • Сподели:
Не се подценявайте

Това колко възможности ще видим около себе си зависи от нашата самоувереност. Способни сме да си мислим, че не сме достатъчно добри. Затваряме очите си за възможните успехи, които бихме могли да постигнем, ако си бяхме позволили поне да опитаме.

Да направиш първата крачка не е привилегия само на избраните. Въпреки това, стряскащо малък е броят на хората, които се осмеляват да я предприемат.

Вие със сигурност сте по-добри, отколкото си мислите, че сте. И тук не говоря за прекомерна самовлюбеност, а за точно обратното - за много високи нива на неувереност. В света е пълно с изключително талантливи артисти, способни да създадат истински шедьоври, които обаче не можем да видим по телевизията, защото те успяват да скрият своята дарба надълбоко и никога не събират смелостта да покажат страстта си.

Повечето хора не вярват в чудеса. Ето защо те се стремят към ниското и спират да действат след като го постигнат. Малко са оптимистите, а тези, наричащи себе си "по-скоро реалисти", смятат, че хубавият живот е илюзия и е невъзможно да постигнат кой знае какво. Задоволяват се с малкото, което мислят, че имат, а истината е, че просто се страхуват да погледнат настрани и да видят още колко много им се полага!

Повярвайте ми, на пазара има много хора, които са далеч по-малко квалифицирани, компетентни и стойностни от вас, но помежду ви има една разлика, една граница, която те прескачат, а вие не, която те използват за трамплин, а вие за бариера - увереността, че заслужаваш.

Не е нужно да си най-добрият, най-умният, най-талантливият, стига да имаш желание да се учиш и развиваш, можеш да постигнеш всичко, но то никога няма да бъде възможно, ако не започнеш да търсиш, да опитваш и да си взимаш.

Защо го възприемаме като нахалство или признак на лошо възпитание? Това убеждение е толкова ограничено и криворазбрано. Повярвайте в себе си и възможностите си и се осмелете да се изправите, да изпъчите гърди и да се покажете. Може би светът има нужда точно от вас, ако ли пък не, то вие имате нужда точно от себе си!